Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Καμία ελπίδα για τα χωριά

pame boreio aigaio

Καμία ελπίδα για τα χωριά
09.08.2019 | 12:32

Καμία ελπίδα για τα χωριά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες, αργά το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση που είχε ως συνέπεια την αποχώρηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ. ΑΛ., της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η διάταξη για τις Κοινότητες παρέμεινε ως έχει και επομένως δεν θα έχουν στα χέρια τους αποφασιστικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους οι Πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια, όπως ομόφωνα ζήτησαν από την κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου ψήφισε θετικά, η Μαρία Κομνηνάκα όχι, ενώ ο Γιάννης Μπουρνούς είχε αποχωρήσει μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συμμετείχε στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης προστέθηκε σειρά νέων τροπολογιών που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την αποχώρησή τους.

Εκτός από τα επίμαχα άρθρα για την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, στο νομοσχέδιο υπήρχαν οι νέες ρυθμίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για συγκεκριμένα άρθρα, η οποία ωστόσο δεν διεξήχθη, λόγω της απουσίας των Βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Βροχή” τροπολογιών Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ενέταξε στο νομοσχέδιο μία ακόμη τροπολογία που αφορά στους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Κοινότητες, κατόπιν σχετικών αιτημάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν στα παρακάτω ζητήματα:

- Η ορκωμοσία των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άλλους δημόσιους χώρους εκτός των δημοτικών, περιφερειακών καταστημάτων.

- Δημοτικός ή Περιφερειακός Σύμβουλος ο οποίος είτε διαγράφεται είτε ανεξαρτητοποιείται δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και εκπίπτει αμέσως από μέλος σε Επιτροπές ή από τις θέσεις του Αντιδημάρχου ή του Αντιπεριφερειάρχη.

- Δεν συντρέχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο της θέσης Προέδρου Ν.Π.Δ.Δ. και αιρετού Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Συμβούλου.

- Σε έκτακτες περιπτώσεις σε νησιωτικούς Δήμους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να γίνεται και μέσω τηλεδιάσκεψης.

- Ο Δήμος - εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό - δύναται να καλύπτει έξοδα κηδείας Δημάρχων και Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (νυν και τέως) καθώς και εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων.

- Συνιστώνται 3 θέσεις Ειδικών Συμβούλων και Προέδρου στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

Νησιωτικοί Δήμοι

Εξάλλου, αλλαγές της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκαν και σε ό,τι αφορά τις θέσεις των Αντιδημάρχων σε Κοινότητες νησιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική διάταξη, «στη Δημοτική Κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο Δήμαρχος ορίζει Αντιδήμαρχο Σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική Δημοτική Κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια», ενώ σύμφωνα με τον “Κλεισθένη”, «στη Δημοτική Κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο Δήμαρχος ορίζει Αντιδήμαρχο Σύμβουλο, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική Δημοτική Κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια».

Ενιαία παράταξη

Εξάλλου, ο Υπουργός τροποποίησε ξανά το άρθρο περί συμπράξεων στους ΟΤΑ, που είχε αλλάξει και την Τρίτη. Ειδικότερα πρότεινε και ψηφίστηκε ότι: «Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της Δημοτικής Αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ως ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο Δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων».

Τεχνικό Πρόγραμμα - Προϋπολογισμός

Τέλος, ο νέος νόμος προβλέπει ότι ειδικά για το επιχειρησιακό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό, το Τεχνικό Πρόγραμμα, τον ορισμό των φόρων, τελών δικαιωμάτων και εισφορών και το πρόγραμμα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου, θα ισχύσουν οι διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Η συζήτηση και η λήψη των σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εισηγήσεις των τριών Δημοτικών Επιτροπών και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Οι εναλλακτικές προτάσεις θα συνοδεύονται από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών, ειδικά δε κάθε εναλλακτική πρόταση επί του προϋπολογισμού συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της οικονομικής επιτροπής.

Πηγή: nealesvou.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018