Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στα χέρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου η μεγάλη δωρεά των 600.000 δολαρίων | Δώρο ζωής για τους νέους! (video)
ikteo limnou
Στα χέρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου η μεγάλη δωρεά των 600.000 δολαρίων | Δώρο ζωής για τους νέους! (video)
09.08.2019 | 14:00

Στα χέρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου η μεγάλη δωρεά των 600.000 δολαρίων | Δώρο ζωής για τους νέους! (video)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η εκδήλωση τιμής και βράβευσης του Αθανάσιου Παλαιολόγου που δώρισε μισό εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 540.000 ευρώ) για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εκδήλωση

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, παρουσία των μελών της Πρυτανικής Αρχής και του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Απλός, σεμνός, ταπεινός και ολιγόλογος ο 93χρονος δωρητής, δήλωσε ότι είχε πάρει την απόφαση να προσφέρει τα 600.000 δολάρια στο Ίδρυμα εδώ και χρόνια, «επειδή η γνώση είναι το παν στη ζωή ενός ανθρώπου και ιδιαίτερα των νέων φοιτητών που σπουδάζουν στα νησιά μας». Ο κ. Παλαιολόγου δεν περίμενε - όπως είπε - ότι θα τύγχανε αυτής της αναγνώρισης η σπουδαία δωρεά του στο Πανεπιστήμιο, αφού για εκείνον η διάθεση του σημαντικού αυτού χρηματικού ποσού έχει μόνο έναν στόχο, τον εμπλουτισμό των γνώσεων της νέας γενιάς.

Ο ίδιος δούλεψε σκληρά στην ζωή του για να κατακτήσει την γνώση. Γεννήθηκε στη Νάπη και έμαθε την τέχνη του κουρέα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 έμεινε στο χωριό του και μετά πήρε την μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στην Αμερική όπου βρίσκονταν ήδη συγγενείς της οικογένειας. Τα πρώτα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές για το μεροκάματο και μόλις είχε την οικονομική δυνατότητα ξεκίνησε τις σπουδές. Φροντίζοντας συνεχώς να αποκτά και νέα εφόδια, εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες της Αμερικής και με σωστή οικονομική διαχείριση κατάφερε να αποκτήσει την σημαντική αυτή περιουσία.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στο νησί του και ζει στην Μυτιλήνη, ενώ ποτέ δεν σταμάτησε να διαβάζει, να ενημερώνεται και να επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, όπως είπε και στην χθεσινή εκδήλωση.

«Οφειλόμενη αναγνώριση»

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμώνται από την πολιτεία, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

«Η χώρα μας είχε την χαρά και την τύχη να έχει γνωρίσει πολλούς ευεργέτες, μεταξύ των οποίων πλέον κατατάσσεται και ο κ. Παλαιολόγου με την μεγάλη δωρεά των 600.000 δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δυστυχώς, η επίσημη πολιτεία μέχρι σήμερα δεν αναγνώριζε την σπουδαία προσφορά του απόδημου ελληνισμού. Αυτό όμως ήταν λάθος και θα διορθωθεί. Είναι αυτονόητη και οφειλόμενη η αναγνώριση στους ευεργέτες», τόνισε ο κ. Διαματάρης για να συμπληρώσει ότι μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση του δωρητή επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συμφώνησε απόλυτα στην διοργάνωση αυτής της τιμητικής εκδήλωσης.

Ο Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η δωρεά αυτή θα αλλάξει τις ζωές των νέων παιδιών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο, αφού τα βιβλία και οι γνώσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο πλούτο. Όταν κάποιος σπουδάζει μπορεί να ζήσει μια καλύτερη ζωή και αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο για το μέλλον των παιδιών μας και της πατρίδας».

Κι άλλες δωρεές

Από την πλευρά της, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτσιλάκη τόνισε ότι «ο κ. Παλαιολόγου γνωρίζει την σημαντικότητα της γνώσης και η κοινωνία σήμερα αναγνωρίζει την αξία ενός ανθρώπου που δούλεψε σκληρά και πρόσφερε το απόκτημα μιας ζωής για να προωθήσει αυτή την γνώση και να έχουν “εργαλεία” και εφόδια τα νέα παιδιά». Η κ. Βιτσιλάκη σημείωσε ότι έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν κι άλλες δωρεές προς το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως μία έκταση 25 στρεμμάτων στη Γέρα, ένα σκάφος, οικόπεδο στη Λήμνο, καθώς και η βούληση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης να παραχωρήσει ακίνητο που ανήκει στην Εκκλησία και βρίσκεται δίπλα από τις Φοιτητικές Κατοικίες της Μυτιλήνης.

Με την ευκαιρία όμως αυτή, η Πρυτάνισσα επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα Δημόσια Πανεπιστήμια, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όπως είπε, «υπάρχουν οι ανθρώπινοι πόροι αλλά λείπουν οι οικονομικοί για την διαρκή μόρφωση - επιμόρφωση καθηγητών και φοιτητών». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τυπική υπογραφή του πρωτοκόλλου για την δωρεά του κ. Παλαιολόγου και με την ανταλλαγή αναμνηστικών, συμβολικών δώρων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018