Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Για τη Μύρινα ΜΠΡΟΣΤΑ»: "Το νέο νομοσχέδιο αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη θέληση των πολιτών"
«Για τη Μύρινα ΜΠΡΟΣΤΑ»: "Το νέο νομοσχέδιο αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη θέληση των πολιτών"
19.08.2019 | 12:57

«Για τη Μύρινα ΜΠΡΟΣΤΑ»: "Το νέο νομοσχέδιο αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη θέληση των πολιτών"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Για «αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της θέλησης των πολιτών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Για τη Μύρινα ΜΠΡΟΣΤΑ», με αφορμή την αλλαγή στο νομοσχέδιο για τις τοπικές κοινότητες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 18-8-2019 έγινε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής αρχής. Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι δώσαμε τον προβλεπόμενο και καθιερωμένο όρκο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές όμως του Μαΐου που μας πέρασε, έγιναν με έναν συγκεκριμένο εκλογικό νόμο. Όσοι από εμάς θελήσαμε να εμπλακούμε στα κοινά ως υποψήφιοι στα ανεξάρτητα πλέον Κοινοτικά συμβούλια, λάβαμε σοβαρά υπόψη μας το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη νέα μορφή που θα έπαιρναν βάση νόμου οι Κοινότητες, έχοντας για πρώτη φορά αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Η αλλαγή της κυβέρνησης, έφερε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στις 9-8-2019, με σκοπό την άρση των δυσλειτουργιών που κατά τη γνώμη της θα προέκυπταν από την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την αλλαγή της αρμοδιότητας των Κοινοτικών Συμβουλίων, ως προς την διάθεση του ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου, σε «γνωμοδοτική» αντί «αποφασιστική».

Στον προεκλογικό μας αγώνα σύμφωνα με τον Κλεισθένη πείσαμε τους πολίτες να μας ψηφίσουν διαβεβαιώνοντος τους ότι οι κοινότητες δεν θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα πλέον, αλλά αποφασιστικό, εξηγήσαμε τις νέες δυνατότητές μας και ψηφιστήκαμε με αυτά τα δεδομένα. Οι πολίτες ψήφισαν σε άλλη κάλπη για κοινοτικό συμβούλιο με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεκριμένο. Τώρα με την αφαίρεση της αποφασιστικής αρμοδιότητας των κοινοτήτων γίνεται αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της θέλησης των πολιτών.

Είναι απορίας άξιο, το ότι η τροποποίηση που αφορά στις Κοινότητες δεν έχει καμία σχέση με τη διακυβέρνηση των Δήμων, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο ρόλος της Κοινότητας είναι σημαντικός, γιατί αποτελεί τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης και το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Επικεντρώνεται στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών και όχι στην κυβερνησιμότητα της πλειοψηφίας του Δήμου. Η ρύθμιση για «μετατροπή των αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων από αποφασιστικές σε εισηγητικές», δε λύνει το πρόβλημα της διακυβέρνησης των Δήμων.

Επανερχόμαστε λοιπόν στον γνωμοδοτικό-διακοσμητικό ρόλο της Κοινότητας. Τα τοπικά συμβούλια περιορίζονται σε εισηγητικά όργανα αποκλειστικά εξαρτώμενα από τις αποφάσεις και τη βούληση του Δημάρχου. Συμβούλια χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, χωρίς πόρους, με εισηγήσεις που συνήθως παραμένουν εισηγήσεις και δεν έχουν καμία απολύτως τύχη και κυρίως με «καπέλωμα» από τον τοπικό Αντιδήμαρχο.
«Των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία» είναι η διαχρονική αλήθεια και είμαστε σίγουροι ότι είναι και η ωφέλεια των πολλών να το εφαρμόζουμε στην πράξη, κτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και προοπτικής για το κοινό μέλλον, για τη συνύπαρξη για το κοινό καλό, όπως είναι και ο ορισμός της Κοινότητας.

Πιστεύοντας στην ιδέα του Κοινοτισμού, αντιτασσόμαστε στην προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των Κοινοτήτων και μέσα από τον ρόλο μας ως σύμβουλοι της Κοινότητας Μύρινας, θα αγωνιστούμε ακόμα και κάτω απ αυτές τις συνθήκες που «στραγγαλίζουν» τη βούληση των Κοινοτήτων και κατ επέκταση των πολιτών, για το καλό του τόπου μας.

Οι σύμβουλοι της Κοινότητας Μύρινας
Αδαμαντία Γαροφαλλίδου-Παπούλκα
Πέτρος Παπούλκας

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018