Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κέντρο Συνομιλώ: Η Μαρία Μαρκάκη και η Φανή Λούγκλου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους
Κέντρο Συνομιλώ: Η Μαρία Μαρκάκη και η Φανή Λούγκλου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους
18.09.2019 | 12:34

Κέντρο Συνομιλώ: Η Μαρία Μαρκάκη και η Φανή Λούγκλου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Λογοπεδικός – Ειδική Παιδαγωγός Μαρία Μαρκάκη και η Κλινική Ψυχολόγος Φανή Λούγκλου δημιούργησαν ένα πρόγραμμα για παιδιά, που, μέσω επιστημονικά οργανωμένων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών με ολιγομελείς ομάδες, θα στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας αλλά και στην εκμάθηση κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς, με σκοπό την προαγωγή της αυτογνωσίας, της κοινωνικοποίησης, του αισθήματος της συνεργασίας και της συλλογικότητας.

Από τον Οκτώβριο, οι δραστηριότητες των ομάδων παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων επιστρέφουν και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στον χώρο των δύο επιστημόνων. Η διάρκεια κάθε ομάδας είναι 60 λεπτά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά καθώς και σε εφήβους, αφού δεν αποτελεί θεραπεία αλλά εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες και πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων συμπεριφοράς. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν τμήματα για πολύ μικρά παιδιά (2,5-3 ετών) που θα συνοδεύονται από τον έναν ή και από τους δύο γονείς. Με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για σωστή κοινωνική ανάπτυξη από πολύ μικρή ηλικία και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να παίξουν με το παιδί τους και να βελτιώσουν τον τρόπο προσέγγισης σε διάφορα θέματα που τους προβληματίζουν, σε σχέση με τις αντιδράσεις των παιδιών.

70285191 537857930336205 3724368654364573696 n

Τα μεγαλύτερα παιδιά, βάσει αξιολόγησης, θα εντάσσονται σε μια ομάδα (από 3 έως 6 άτομα). Μέσα από το παιχνίδι ρόλων, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά (ζωγραφική, πηλός), τις κατασκευές, τα παιχνίδια κοινωνικοποίησης, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις ασκήσεις συντονισμού με μουσική και τις ψυχοκινητικές δραστηριότητες, θα πειραματίζονται, θα καλλιεργούν την περιέργειά τους, θα διευρύνουν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα τους, θα έρχενται αντιμέτωπα με προβλήματα που χρειάζονται επίλυση, θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και θα αποκτήσουν υγιείς φιλικές σχέσεις στη ζωή τους.

Η ικανότητα του ατόμου να λαμβάνει και να κατανοεί τα μηνύματα του περιβάλλοντός του είναι μια από τις βασικές δεξιότητες που χρειάζεται τόσο για να προσαρμόζεται όσο και για να ζει ευτυχισμένος σ’ αυτό. Για να μπορεί κανείς να έχει επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις, οφείλει να εφαρμόζει σωστά κάποιους άγραφους κανόνες μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο.

Τις κοινωνικές δεξιότητες τις μαθαίνει ένα παιδί αρχικά μέσα από την οικογένεια και εν συνεχεία στο σχολείο και την κοινότητα, μέσω διεργασιών μάθησης, παρατήρησης και μίμησης των κοινωνικών συμπεριφορών γύρω του.

Με τον καιρό το παιδί αποκτά πολλές δυνατότητες στο επίπεδο της αλληλεπίδρασης, όπως να κάνει το πρώτο βήμα, να ανταποκρίνεται σε πρόταση άλλου, να συνεχίζει τη συναναστροφή, να χαιρετά, να κάνει συζητήσεις, να περιμένει τη σειρά του στα παιχνίδια και να τα μοιράζεται, να βοηθά άλλους, να ζητάει βοήθεια κτλ.

70372865 1273302716167322 906161722052575232 n

Τα παιδιά πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τη μάθηση. Κατά συνέπεια, συχνά δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε μια δεδομένη κοινωνική συνθήκη, να κοινωνήσουν τις ανάγκες τους με κατάλληλο τρόπο, με αποτέλεσμα οι συμπεριφορές τους να είναι ακατάλληλες, μη λειτουργικές και αναποτελεσματικές. Επίσης, η συναισθηματική φόρτιση που προκύπτει εκδηλώνεται συνήθως με ξεσπάσματα θυμού, παρορμητικότητα και περιορισμένη αυτό-αντίληψη.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στις συντονίστριες του προγράμματος.

71023971 677502996097149 6720956406092005376 n

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018