Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ερώτηση Μπουρνού σε Κικίλια για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λήμνου

banner roots

Ερώτηση Μπουρνού σε Κικίλια για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λήμνου
21.10.2019 | 16:44

Ερώτηση Μπουρνού σε Κικίλια για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λήμνου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα: «Επείγοντα και σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Λήμνου».

Την ερώτηση του κ. Μπουρνού συνυπέγραψαν 18 βουλευτές του κόμματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η σημασία του Νοσοκομείου Λήμνου για την υγεία των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού, όπως η Λήμνος, είναι παραπάνω από προφανής, πόσο μάλλον όταν ο συνολικός αριθμός κατοίκων και τουριστών της Λήμνου ξεπερνά τις 80.000 τους καλοκαιρινούς μήνες. Δυστυχώς, εδώ και αρκετό διάστημα, η κατάσταση του Νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα κακή. Το νοσοκομείο παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αποχωρήσει μεγάλος αριθμός γιατρών λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης. Σε πόρισμα επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που συστήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται η παροχή κινήτρων σε γιατρούς, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για την πλήρωση προκηρυγμένων θέσεων στην παραμεθόριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόλαβε να τεθεί σε εφαρμογή λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Να επισημάνουμε μάλιστα, πως η καλοκαιρινή προκήρυξη από τον κ. Υπουργό δύο θέσεων παθολόγων για το Νοσοκομείο Λήμνου, απέβη άγονη.

Η έλλειψη γιατρών αντιμετωπίστηκε εκτάκτως μέσω συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, πράγμα που ενδεχομένως συνδέεται με αυξημένη εκροή ιατρικών πράξεων εκτός νοσοκομείου, αφού από λύση εκτάκτου ανάγκης, τείνει να παγιωθεί, γεγονός που αντιβαίνει στη φιλοσοφία του ΕΣΥ. Βασικά τμήματα του νοσοκομείου (ουρολογικό, οφθαλμολογικό) κλείνουν, χημειοθεραπείες δεν διεξάγονται, ενώ η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου έφτασε να εκτελεί 32 μέρες συνεχόμενης εφημερίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Με 7 μόλις τραυματιοφορείς (4 μόνιμους και 3 συμβασιούχους με προσωρινές συμβάσεις) το νοσοκομείο διαχειρίστηκε πάνω από 5.000 έκτακτα περιστατικά το 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της 30ης Σεπτεμβρίου 2019 του εκτελούντος χρέη Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Λήμνου, εκκρεμούν:

  • Η πρόσληψη 6 ιατρών (2 θέσεις ορθοπεδικής, 2 θέσεις οφθαλμολογίας, 1 θέση καρδιολογίας, 1 θέση ουρολογίας), που βρίσκονται στο στάδιο επιλογής από τα αντίστοιχα Συμβούλια Επιλογής Ιατρών ΕΣΥ.
  • Η ικανοποίηση του κατατεθειμένου αιτήματος για την προκήρυξη:
  • Μιας θέσης αναισθησιολoγίας
  • Μιας θέσης νεφρολογίας
  • Μιας θέσης ακτινοδιαγνωστικής
  • Μιας θέσης μαιευτικής γυναικολογίας
  • Η επαναπροκήρυξη δύο θέσεων, των οποίων η πρώτη προκήρυξη απέβη άγονη :
  • Μια θέση παθολογίας
  • Μια θέση γενικής ιατρικής ή παθολογίας
  • Επίσης, έχει ζητηθεί η τροποποίηση του Οργανισμού και η σύσταση νέων ιατρικών θέσεων ειδικότητας
  • Αναισθησιολογίας (από δύο οργανικές να γίνουν τρεις)
  • Παθολογίας (από δύο οργανικές να γίνουν τρεις)
  • Χειρουργικής (από δύο οργανικές να γίνουν τρεις)

Το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου έχει υποβάλει ακόμη αιτήματα για την κάλυψη αναγκών:

  • Με επικουρικό γιατρό παθολογίας για τρία έτη
  • Με επικουρικό γιατρό παθολογίας-ογκολογίας για τρία έτη
  • Με δύο επικουρικούς γιατρούς οφθαλμολογίας και νεφρολογίας για τρία έτη έκαστη ειδικότητα

Μεγάλο τμήμα του μη ιατρικού προσωπικού στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες απασχολείται με συμβάσεις που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι επαναφοράς της παλαιάς πρακτικής των εξωτερικών εργολαβιών με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, δεδομένου ότι πχ οι απευθείας συμβάσεις καθαριότητας εξοικονόμησαν 90.000 ευρώ ετησίως για το νοσοκομείο.

Περαιτέρω, το νοσοκομείο Λήμνου, με νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδεσμεύτηκε διοικητικά από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει δείξει αν σκοπεύει να εφαρμόσει αυτό το νόμο, που θα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινή διοικητική λειτουργία του νοσοκομείου, διορίζοντας Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ακόμη πως εκκρεμεί η ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου, για την οποία έχουν δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση – από τον Σεπτέμβριο του 2017 – 1,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, αλλά έκτοτε και μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει αναρτήσει την περαιωμένη προμελέτη στο διαδίκτυο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να εξηγεί τους λόγους αυτής της σκανδαλώδους καθυστέρησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σκοπεύει να εφαρμόσει τη νομοθετική ρύθμιση περί διοικητικής αυτονομίας του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Λήμνου και, αν ναι, πότε σκοπεύει να προκηρύξει τη θέση του/της Διοικητή/τριας και να ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο;
  • Τι προτίθεται να πράξει, για να στελεχωθεί άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λήμνου, ώστε να είναι επιτέλους σε θέση να εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού, χωρίς την εξουθένωση του προσωπικού του ή την αναγκαστική προσφυγή των πολιτών σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια;
  • Πώς σκοπεύει να χειριστεί την επικείμενη λήξη των συμβάσεων του λοιπού προσωπικού (διοίκηση, καθαριότητα, ασφάλεια, σίτιση);
  • Προτίθεται να κάνει χρήση του προαναφερόμενου πορίσματος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για παροχή σημαντικών κινήτρων στους γιατρούς μονάδων παραμεθορίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπουρνούς Ιωάννης

Βαρδάκης Σωκράτης

Σκουρολιάκος Πάνος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ελευθεριάδου Τάνια

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Πούλου Γιώτα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Φάμελλος Σωκράτης

Μουζάλας Ιωάννης

Τσίπρας Γιώργος

Μάρκου Κώστας

Τζούφη Μερόπη

Σαντορινιός Νεκτάριος

Καφαντάρη Χαρά

Παπαδόπουλος Σάκης

Χρηστίδου Ραλλία

Γκιόλας Γιάννης

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το