Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αρχιερατικό Μνημόσυνο Ευεργετών Λήμνου

banner roots

Αρχιερατικό Μνημόσυνο Ευεργετών Λήμνου
27.01.2020 | 14:27

Αρχιερατικό Μνημόσυνο Ευεργετών Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Χρίστος Κακαρνιάς

Τελέστηκε εχθές στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας μνημόσυνο για τους Ευεργέτες της Λήμνου, από το Παλλημνιακό Ταμείο και το Σύλλογο Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λήμνου κυρίου Ιεροθέου.

Ο Δεσπότης μας, πριν την τέλεση του μνημοσύνου, αναφέρθηκε στην υποχρέωση όλων ημών των ευεργετηθέντων, από τα κοινωφελή ιδρύματα που προσέφεραν οι ευεργέτες στο νησί μας, να διατηρούμε αιώνια τη μνήμη τους.

Αναρτούμε τα ονόματα από τον μακροσκελή κατάλογο των ανά τους αιώνες Ευεργετών της Λήμνου, όπως μνημονεύτηκαν σήμερα. Επειδή μνημονεύονται μόνο τα μικρά ονόματα, γράφω σε παρένθεση το επίθετο των Ευεργετών.

Το μνημόσυνο αυτό τελούνταν από το Παλλημνιακό, συνεχώς μέχρι πριν από 20 περίπου χρόνια, στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, ως προστατών της Παιδείας. Λόγω απουσίας του μητροπολίτη μας κατά την εορτή, αποφασίστηκε και τελέστηκε σήμερα.

Συμπτωματικά χθες 25 Ιανουαρίου, συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το θάνατο του Μεγάλου Συμπατριώτη μας Ηλία Ηλιού, ο οποίος κατά την περίοδο 1931-1934 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, με σημαντικότατη συνεισφορά, κατά τη χρυσή αυτή εποχή του Ταμείου.

Υπέρ των αειμνήστων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών των Ιερών Ναών, των Εκπαιδευτηρίων, των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Έργων της Λήμνου.
Κωνσταντίνου (Παλαιλόγου του Αυτοκράτορος), Δούκα και Νικολάου (Παλαιολόγου), Ιωάννου και Αντωνίου (Αντωνιάδου), Αντωνίου και Ιωάννου (Δημητρίου), Νικολάου (Ντάλλη ή Δάλλη), Ιωάννου και Οδυσέως (Παντελίδου), Δημητρίου και Μάλαμας (Παρισίδου), Αθανασίου, Γεωργίου, Νικολάου και Τριανταφύλλου (Τζηρού), Παναγιώτη, Παύλου και Μαρίας (Ψαρώφ), Δημητρίου (Γλυκή), Νικολάου (Κακλαμάνου), Ιωάννου (Δημοπούλου), Αντωνίου και Φωτεινής (Γλυκή), Ευφροσύνης (Αντωνίου), Νικολάου (Καραγιώργη), Χρήστου και Ανδρέου (Καλαϊτζή), Αθανασίου και Κλεάνθη (Φεργαδιώτου), Τριανταφύλλου Γεωργίου και Αλεξάνδρου (Στράφτη), Γεωργίου (Σαρρή), Παντελή (Φαμιλιάδη), Γαροφάλου και Γεωργίου (Παπαϊωάννου), Γρηγορίου (Αναστασίου), Εμμανουήλ (Δημητριάδη), Όλγας (Σαχτούρη), Εμμανουήλ (Κοκκιναρά), Γεωργίου, Βασιλείου και Σαράντου (Σαράντη), Κωνσταντίνου (Ευαγγελίδη), Δημητρίου (Μακρή), Στυλιανού και Χριστίνας (Γαροφάλου), Στυλιανού και Γεωργίου (Χριστοδουλίδου), Αντωνίου (Μανωλέρια), Βασιλείου και Νικολάου (Τραταρού), Παναγιώτη (Κυδά), Νικολάου (Γαροφαλίδη), Αλεξάνδρου (Ιωαννίδη), Κυριάκου και Μαριγούς (Χριστοδούλου) Αποστόλου και Ειρήνης (Καρατζά), Ευστρατίου (Καλογερά), Αντωνίου και Γεωργίου (Διαμανταρίδη), Θεοφάνους Μοσχούδη, Κωνσταντίνου (Παπαδοπούλου), Δημητρίου (Χάμου), Αντωνίου (Παπουτσίδη), Κωνσταντίνου (Χαλαμανδάρη), Γεωργίου (Κομνηνού), Δεσποίνης (Μποβολέτη).
Των εν Τζέδα σφαγέντων δωρητών της Ελληνικής Σχολής, Σάββα, Γεωργίου, Λεωνίδου, Αντωνίου, και Θεοδώρου (Μοσχούδη), Αγγελή (Ζαφειρίου), Πέτρου και Κωνσταντίνου (Τριανταφύλλου), Γεωργίου (Ψωμά), Γρηγορίου (Αγοραστού), Γεωργίου (Διαματάρη).

Πάντων των ευεργετησάντων καθ’ οιονδήποτε τρόπον τα ευαγή ιδρύματα της Λήμνου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel