Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γιώργος Πίττας στον FM 100: «Η Λήμνος διαθέτει σημαντικά εργαλεία για να γίνει "Γαστρονομικός Προορισμός"» (audio)

banner roots

Γιώργος Πίττας στον FM 100: «Η Λήμνος διαθέτει σημαντικά εργαλεία για να γίνει "Γαστρονομικός Προορισμός"» (audio)
21.02.2020 | 21:15

Γιώργος Πίττας στον FM 100: «Η Λήμνος διαθέτει σημαντικά εργαλεία για να γίνει "Γαστρονομικός Προορισμός"» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Με ποιον τρόπο ο γαστρονομικός πλούτος κάθε τόπου μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας; Ο Γιώργος Πίττας μέσω του βιβλίου του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί Προορισμοί» εξηγεί πώς οι «ξεχασμένες συλλογικότητες» μπορούν να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Για μένα το επίκεντρο είναι ο τόπος και η ταυτότητά του», λέει ο ξενοδόχος, συγγραφέας και ιδρυτής της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide μιλώντας στον FM 100 και τη Δέσποινα Βασιλειάδου, διευκρινίζοντας πως κεντρική ιδέα του βιβλίου αυτού, που αποτελεί ένα εγχειρίδιο δράσης, είναι η εξής: «Εάν το κάθε προϊόν αποτελέσει τον κορμό της γαστρονομίας κάθε προορισμού, κι αν όλοι οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, έτρωγαν στον τόπο μας τα δικά μας προϊόντα, πολύ λίγα από αυτά θα έφευγαν στο εξωτερικό. Επομένως, εάν συνεργάζονταν παραγωγοί, ξενοδόχοι και εκπρόσωποι της εστίασης προκειμένου να κτίσουν από κοινού το brand name, δηλαδή την ταυτότητα του κάθε τόπου ώστε αυτός να γίνει ελκυστικός γαστρονομικός προορισμός, τότε θα ωφελούνταν όλοι».

Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες», εξηγεί ο κ. Πίττας, δεν ονομάστηκαν τυχαία έτσι αφού το πρόγραμμα βασίζεται στη συνεργασία και στην αλλαγή νοοτροπίας που θέλει τους επαγγελματίες να λειτουργούν ως μονάδες. Το εγχείρημα έχει λάβει σάρκα και οστά και ήδη 10 περιοχές της Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για τη δημιουργία της ταυτότητάς τους. Όσο για τη Λήμνο και τα «όπλα» που διαθέτει για να κτίσει το brand name της, ο συγγραφέας λέει: «Η Λήμνος ήταν πάντα ένα τοπίο αγροτικό. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα υπάρχει τοπίο τόσο "αμόλυντο" και αγροτικό όσο η Λήμνος. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση από την πρώτη φορά που ήρθα, ήταν ότι πιο "μαλακά" και λιγότερο "βαναυσοποιημένα" τοπία δεν έχω συναντήσει ξανά. Υπήρχε μια απίστευτη ηρεμία. Επιπλέον, τα κρασιά και οι ποικιλίες που διαθέτει η Λήμνος, τα τυροκομικά, τα αλεύρια και τα στάρια, τα θαλασσινά και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι -υπάρχουν νέα παιδιά που παίρνουν πρωτοβουλίες και γνωρίζω πάνω από 10 εστιατόρια στο νησί που έχουν εξαιρετική κουζίνα- όλα αυτά λοιπόν, είναι σημαντικά εργαλεία που με συνεργασία και συντονισμό των επαγγελματιών, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα».

Ακούστε τη συζήτηση με τον Γιώργο Πίττα στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το