Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η ΛΑ.Σ. Λήμνου για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού | Τι ψήφισε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου
31.03.2020 | 17:38

Η ΛΑ.Σ. Λήμνου για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού | Τι ψήφισε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη σχετικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, αφού, όπως τονίζει η παράταξη σε σχετική ανακοίνωση, «τα μέτρα που προτείνονται είναι μέρος και των δικών μας διεκδικήσεων και προτάσεων που θέσαμε από την αρχή της πανδημίας».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι έθεσε και επιπλέον αιτήματα που κρίνει ως άμεσα αναγκαία για τη στήριξη οικογενειών, εργαζομένων και συνταξιούχων του νησιού.

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

«Στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 31-3-2020 και στο θέμα: "Ενημέρωση και λήψη μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19", ψηφίσαμε την εισήγηση του Δημάρχου, γιατί τα μέτρα που προτείνονται είναι μέρος και των δικών μας διεκδικήσεων και προτάσεων που θέσαμε από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά, ταυτόχρονα, θέσαμε ξανά και επιπλέον αιτήματα και προτάσεις που θεωρούμε ότι είναι άμεσα αναγκαία για τη στήριξη και την προστασία των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων του νησιού μας.

Θεωρούμε ότι δεν επαρκούν τα, αναγκαία κατά τα άλλα, μέτρα ατομικής υγιεινής και ευθύνης, αλλά χρειάζεται η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί μας με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, αιτήματα που αναδείχτηκαν από τα σωματεία εργαζομένων και τους συλλόγους του νησιού όλο το προηγούμενο διάστημα πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και σήμερα γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες ογκολόγου, νεφρολόγου, (ειδικότητες σοβαρές για τους καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς κατοίκους του νησιού), παθολόγου, χειρουργού, αναισθησιολόγου, καρδιολόγου, ακτινολόγου, αιματολόγου, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, και άλλες.

Επίσης, κανένα μέτρο ακόμα δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για τον ιατρικό έλεγχο των επιβατών που φτάνουν με τα πλοία στα νησιά, αυτό δείχνει και το περιστατικό στην Ικαρία με το πλοίο που πέρασε και από το νησί μας.

Ακόμα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο νοσοκομείο του νησιού μας. Παράλληλα χρειάζεται άμεσα η ετοιμότητα και η επάρκεια σε πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ, τόσο στη Λήμνο όσο και στα άλλα νησιά για την μεταφορά ασθενών που θα χρειαστεί πιθανόν να διακομισθούν σε ΜΕΘ, σε όποια νησιά δεν υπάρχει τέτοια . Έχουμε την πικρή εμπειρία της αδυναμίας αεροδιακομιδής ασθενών στο παρελθόν από το ΕΚΑΒ.

Σήμερα, θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γιατρός στο τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στη Μύρινα, ενώ υποστελεχωμένο παραμένει και το πολυϊατρείο του Μούδρου.

Για την προστασία της ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας, η Δημοτική Αρχή χρειάζεται:

 • Μαζί με το Επαρχείο, να απαιτήσει από την κυβέρνηση, τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες, την καταγραφή των επιβατών που έρχονται στο νησί. Να συσταθεί άμεσα η προτεινόμενη επιτροπή καταγραφής και ελέγχου των αφιχθέντων επιβατών. Επίσης χρειάζεται να φροντίσουν για τη χρήση θερμομέτρων υπέρυθρων στο αεροδρόμιο και το λιμάνι του νησιού από αυτή την επιτροπή.
 • Να διεκδικήσει από την περιφέρεια και την κυβέρνηση ή και να διαθέσει κονδύλια, αν χρειαστεί, από τα αποθεματικά του Δήμου, για την προμήθεια όλων των κατοίκων του νησιού μας με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, δωρεάν, για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η προμήθεια των ειδών αυτών θα μπορεί να γίνεται ελεγχόμενα, μέσω του κοινωνικού φαρμακείου του Δήμου.
 • Να αρθεί κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Να υιοθετήσει τα αιτήματα των σωματείων και συλλόγων και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση:
 • Να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και στο νησί μας, προκειμένου να εξετάζουν τους ασθενείς είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι, να συνταγογραφούν, να εξετάζουν, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς και να αποζημιώνονται από το κράτος.
 • Να εφοδιαστεί και το νοσοκομείο Λήμνου με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.
 • Για όσους ασθενείς στο νησί απαιτείται οποιαδήποτε εργαστηριακή ή διαγνωστική εξέταση, να γίνεται απολύτως δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς συμμετοχή.
 • Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπεται από τον ισχύοντα ελλιπή Οργανισμό του νοσοκομείου του νησιού, και τη προμήθεια του με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
 • Να καθιερωθούν κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο.
 • Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα η ετοιμότητα και η επάρκεια του ΕΚΑΒ σε πτητικά μέσα και προσωπικό για τις αεροδιακομιδές που θα χρειαστούν.
 • Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
 • Τον άμεσο διορισμό 2 μόνιμων γιατρών για το Τοπικό Ιατρείο του ΠΕΔΥ Μύρινας Λήμνου (πρώην ΙΚΑ).
 • Στελέχωση του πολυϊατρείου του Μούδρου με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαδυτινός Κωνσταντίνος

Αγάς Ευάγγελος».

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018