Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συμπαράταξη Πολιτών Β. Αιγαίου: «Όχι» στις δια περιφοράς συνεδριάσεις

banner roots

Συμπαράταξη Πολιτών Β. Αιγαίου: «Όχι» στις δια περιφοράς συνεδριάσεις
14.04.2020 | 19:27

Συμπαράταξη Πολιτών Β. Αιγαίου: «Όχι» στις δια περιφοράς συνεδριάσεις

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Με αφορμή τη σημερινή σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου δια περιφοράς, η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου αναφέρει σχετικά: «Κε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης του τόπου και όχι τροχονόμος προβλημάτων. Δεν είναι ώρα για "δια περιφοράς" συνεδριάσεις, αλλά για σχέδιο δράσης που να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις».

Η παράταξη προσθέτει: «Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ γνωρίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας, που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό, ειδικά εξ αιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης του, ζητά από την αρχή της θητείας της περιφερειακής αρχής την κατάρτιση συγκεκριμένου και στοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Ενός σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτικές στον τόπο, νέα εισοδήματα, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών πόρων.

Αυτό που ήταν αναγκαίο χτες, σήμερα έχει γίνει επιτακτικό. Το σταμάτημα της οικονομίας έχει προκαλέσει μια έντονη ύφεση με οριζόντιο χαρακτήρα στο σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων, αλλά και ιδιαίτερη ένταση σε ορισμένους κλάδους όπως ο τουρισμός. Μια ύφεση που θα αφήσει πολλές επιχειρήσεις χωρίς έσοδα και πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά, και όλους μαζί να εκλιπαρούν για 800 € μεικτά για να επιβιώσουν.

Όμως τι βλέπουμε; Μετά από δυο μήνες αδράνειας να μας προσκαλούν σε μια "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μια σειρά τυπικής φύσεως θεμάτων και τη συνηθισμένη τροποποίηση του προϋπολογισμού, που όμως προβλέπει πολλές μετακινήσεις ποσών από δράση σε δράση χωρίς να υπάρχει καμιά αιτιολόγηση. Και αφού είναι συνεδρίαση "δια περιφοράς", κανένα από τα θέματα επικαιρότητας δεν μπορούν να τεθούν έστω προφορικά.

Θέματα λοιπόν όπως το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και κυρίως το αναπτυξιακό έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο. Η Περιφέρεια ολόκληρη έχει μπει στον αυτόματο. Μήπως κύριε Πρύτανη πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση είναι σαν το Πανεπιστήμιο, όπου τα Τμήματα παράγουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο τους χωρίς να χρειάζονται άνωθεν εντολές και παρακολούθηση σε καθημερινή βάση; Αν ναι, σφάλετε και οφείλατε να το έχετε καταλάβει και να το έχετε διορθώσει, πριν βρεθούμε στα βράχια.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία μας τόσο δημόσια όσο και με επιστολές προς εσάς και τους επικεφαλής των παρατάξεων για την έλλειψη σχεδίου δράσης, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για όλους τους τομείς. Ειδικά τώρα, που λόγω της πανδημίας επανέρχεται η ύφεση με μεγάλη ένταση, η Περιφέρεια έπρεπε να έχει βάλει "φουλ τις μηχανές" ώστε να αξιοποιήσει τους λιμνάζοντες πόρους, κατευθύνοντας τους στη πραγματική οικονομία και στις υποδομές. Αντί αυτού βλέπουμε να περιορίζεται σε κινήσεις "δημοσίων σχέσεων" και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας προβλήματα σε άλλους για να τα λύσουν. Κύριε Μουτζούρη, είστε κυβερνήτης για να λύσετε προβλήματα και όχι τροχονόμος των προβλημάτων.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι τα 40 εκ. από εθνικούς πόρους, που είναι βαλτωμένα εδώ και αρκετά χρόνια, κινδυνεύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ να χαθούν για πάντα από τα νησιά μας. Ενώ τα 150 εκ € από το ΕΣΠΑ έχουν πλέον μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης για να εξυπηρετήσει το εθνικό της σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα αφήσει και πάλι αναπτυξιακά ψίχουλα στο Β. Αιγαίο. Ένα σχέδιο στο οποίο οι μεγάλες δομές φιλοξενίας μεταναστών θα φαντάζουν πλέον ως μάνα εξ ουρανού».

«Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθύνει δραματική έκκληση στη Περιφερειακή Αρχή και στους επικεφαλής των παρατάξεων καλώντας τους σε συναγερμό. Συναγερμό ώστε να δρομολογήσουμε άμεσα τις δράσεις εκείνες που θα δώσουν όχι απλά δαπάνες, αλλά και προοπτική στο τόπο μας. Γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δράσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το