Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τα νησιά διαμάντια του Βορείου Αιγαίου (photos)

banner roots

Τα νησιά διαμάντια του Βορείου Αιγαίου (photos)
11.06.2021 | 11:07

Τα νησιά διαμάντια του Βορείου Αιγαίου (photos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου δεσπόζουν τα νησιά: Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ηρωική Νήσος Ψαρών, Οινούσσες, Φούρνοι και Θύμαινα. Νησιά ιδιαίτερα, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας επάνω τους, με αυθεντική φυσική ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους οδηγούν τον επισκέπτη σε μονοπάτια εξερεύνησης και αναψυχής.

Η Λέσβος, ένας τόπος που σε καλεί να τον ανακαλύψεις. Περπατήστε στους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, όπως τον Μόλυβο, την Αγιάσο και το Πλωμάρι. Θαυμάστε την πλούσια εναλλαγή τοπίου, από το καταπράσινο των ελιών, των πεύκων και των καστανιών στα ανατολικά, στο σεληνιακό τοπίο της δυτικής πλευράς όπου βρίσκεται ένα μοναδικό μνημείο της φύσης: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Χαλαρώστε σε παραλίες με πεντακάθαρα νερά όπως τα Βατερά, η Άναξος, ο Άγιος Ισίδωρος και η Ερεσός, και μετά, γευτείτε ντόπιες νοστιμιές, καθώς το νησί αποτελεί έναν πραγματικό γαστρονομικό παράδεισο με πρωταγωνιστή το παρθένο ελαιόλαδο, το ούζο, τα γαλακτοκομικά, και φυσικά τη σαρδέλα Καλλονής.

lesvos-molyvos.jpg

Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η ομορφιά. Το νησί του πατέρα των μαθηματικών Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου. Φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως το Ηραίον, το Πυθαγόρειο και το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Είναι νησί με οργιαστική βλάστηση και γεωανάγλυφο που θυμίζει ενδοχώρα σε μικρογραφία. Ανακαλύψτε το μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, κάντε ποδήλατο βουνού, αναρριχηθείτε σε απόκρημνες πλαγιές, ή βουτήξτε σε απομονωμένες ή καλά οργανωμένες παραλίες όπου το πράσινο φθάνει στη θάλασσα: Τσαμαδού, Λεμονάκια, Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, και πολλές άλλες. Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το Μοσχάτο Σάμου, που έχει βραβευθεί και διακριθεί διεθνώς για το πλούσιο, φρουτώδες άρωμά του.

pythagorion.jpg

Η μυροβόλος Χίος, τόπος συνάντησης κυρίαρχων πολιτισμών. Επισκεφθείτε τα μεσαιωνικά χωριά των Μεστών και των Ολύμπων, που δεν ερήμωσαν ποτέ από την πρώτη μέρα που κατοικήθηκαν, το Πυργί με τα «Ξυστά» που διακοσμούν τις προσόψεις των σπιτιών, τον Κάμπο με τα αρχοντικά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Κολυμπήστε στη Δασκαλόπετρα, την παραλία με το βράχο που καθόταν ο Όμηρος και δίδασκε τα έπη του και στα Μαύρα Βόλια με τα ολοστρόγγυλα ηφαιστειογενή βότσαλα. Η Χίος είναι το νησί που σκλαβώνει τις αισθήσεις, με το άρωμα της μαστίχας και των εσπεριδοειδών, με τον «Αριούσιο Οίνο», τη ρακή και τη σούμα.

xios-mesta.jpg

Από τη Χίο μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε το μικρονησιακό σύμπλεγμα των Οινουσσών, ορμητήριο των πιο δραστήριων καραβοκύρηδων, ένα πραγματικό ησυχαστήριο για τους αναχωρητές του καλοκαιριού, καθώς και την Ηρωική Νήσο Ψαρών, με την άγρια ομορφιά, τα κρυστάλλινα νερά και την ήρεμη ατμόσφαιρα.

oinousses-malakos-dsc-2047.jpg

Η «Ανεμόεσσα» Λήμνος με τη μυθική ομορφιά. Περιπλανηθείτε στο κάστρο της Μύρινας ή επισκεφθείτε την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, την Πολιόχνη. Στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε σε πάνω από 100 δαντελωτές παραλίες, όπως το Θάνος, το Πλατύ, το Μεγάλο και Μικρό Φαναράκι ιδανικές για χαλάρωση, ή το Κέρος για όσους αγαπούν το wind και kite surfing. Στη Λήμνο θα απαντήσετε και ένα μοναδικό φαινόμενο: τις «Παχιές Αμμουδιές», τη μοναδική έρημο στην Ευρώπη! Το νησί έχει επίσης πλούσια οινική παράδοση. Οι ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Καλαμπάκι παράγουν εξαιρετικά λευκά και ερυθρά κρασιά αντίστοιχα, ενώ τα πρώτης ποιότητας σιτηρά της και τα ξεχωριστά τυριά της όπως, το «κασκαβάλι», το «καλαθάκι» και το παραδοσιακό «μελίχλωρο», ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πανδαισίας αρωμάτων και γεύσεων.

limnos-ammothines.jpg

Πολύ κοντά στη Λήμνο βρίσκεται το μικρό νησί του Αγίου Ευστρατίου, με τα πεντακάθαρα νερά, τις θαλασσοσπηλιές και το μοναδικό στο είδος του δάσος βελανιδιών. Ιδανικός προορισμός για χαλάρωση αλλά και για εξερεύνηση.

agios-efstratios.jpg

Η Ικαρία της μακροβιότητας και της αξιοθαύμαστης ικανότητας των ανθρώπων της να παρασύρουν τον επισκέπτη σε ρυθμούς γλεντιού αλλά και χαλάρωσης. Πανέμορφη, πολυποίκιλη, με άγριες ομορφιές και γραφικούς οικισμούς όπως ο Άγιος Κήρυκος πρωτεύουσα του νησιού, ο Χριστός, η Αρέθουσα και τόσοι άλλοι. Στα νότια του νησιού, το πανάρχαιο δάσος Ράντη με τις αιωνόβιες αριές θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πιο σπουδαία δάση της Ευρώπης. Περπατήστε στο φαράγγι Χάλαρη με το ορμητικό ποτάμι του, τη λίμνη, τον καταρράκτη Ράτσο και τους παλιούς νερόμυλους. Και το μεσημέρι, χωρίς άγχος για γρήγορες παραγγελίες και φαγητό στο πόδι, απολαύστε φρέσκα ψάρια ή ρασκό (ντόπιο αγριοκάτσικο) μαζί με τον Πράμνειο ερυθρό οίνο, καμάρι των Ικαριωτών.

seyhelles1-ikaria.jpg

Οι Φούρνοι και η Θύμαινα, το πανέμορφο σύμπλεγμα των μικρών νησιών που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την Ικαρία, με τους συναρπαστικούς ορμίσκους και τους ανέγγιχτους από τον χρόνο λιγοστούς οικισμούς, μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

 

Πηγή: makthes.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το