Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΓΕΛ Μούδρου: Κατασκεύασαν ξυλόφουρνο και ζύμωσαν «Άρτο Λημνιό»! (photos)

banner roots

ΓΕΛ Μούδρου: Κατασκεύασαν ξυλόφουρνο και ζύμωσαν «Άρτο Λημνιό»! (photos)
25.06.2021 | 10:43

ΓΕΛ Μούδρου: Κατασκεύασαν ξυλόφουρνο και ζύμωσαν «Άρτο Λημνιό»! (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου του ΓΕΛ Μούδρου «Άρτος Λημνιός» με τον καλύτερο επίλογο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του σχολείου: «Σκοπός του προγράμματος ήταν ο συγκερασμός της παράδοσης και της λαογραφίας με την επιστημονική κατάρτιση των παιδιών σε συγκεκριμένα θέματα της φυσικής και της Βιολογίας.

artos gel moudrou limnos 1

artos gel moudrou limnos 6

artos gel moudrou limnos 8

artos gel moudrou limnos 7

Το πρόγραμμα προέβλεπε βιωματική μάθηση σε όλα τα στάδια παραγωγής του άρτου (σπορα, θερισμό, παραγωγή αλευριού κτλ.), αλλά λόγω της πανδημίας ένα μεγάλο κομμάτι περιορίστηκε σε θεωρητικό επίπεδο (διάφορες επισκέψεις, όμως το τελικό παραδοτέο, η κατασκευή ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου στην αυλή του σχολείου μας, ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία σε όλα του τα στάδια, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά χρησιμοποιώντας πηλό και κεραμικά, τα οποία αποτελούσαν τα βασικά οικοδομικά υλικά για χιλιάδες χρόνια.

artos gel moudrou limnos 3

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε το ζύμωμα παραδοσιακού σταρένιου ψωμιού, το οποίο ψήθηκε στον ξυλόφουρνο, και ακολούθησε, φυσικά, ο γαστρονομικός "πειραματισμός".

artos gel moudrou limnos 2

artos gel moudrou limnos 5

Ελπίζουμε ότι ο φούρνος θα είναι παρακαταθήκη για το σχολείο μας, όχι απλά ως ένα μουσειακό στοιχείο, αλλά ως ένα ζωντανό κύτταρο που θα ενεργοποιεί μνήμες και δράσεις για το μέλλον.

Η δράση εντάσσεται στο σύνολο των δράσεων του σχολείου μας για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως υπό ένταξη σχολείο στο δίκτυο Aspnet της Unesco.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλο το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή μας κ Στέλιου Καραγιάννη (μέλους της επιτροπής της ομάδας), των μαθητών μας, καθώς και πολλών συναδέλφων και φίλων.

Τους ευχαριστούμε ολόψυχα.

ΟΙ εκπαιδευτικοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα

Κυριακός Ζαννής (Βιολόγος)

Μιχελακάκη Ειρήνη (Φυσικός)».

artos gel moudrou limnos 4

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel