Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

banner roots

Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
25.06.2021 | 20:26

Η «Πολιόχνη» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου 2021, αναδεικνύει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.

Ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει ενεργά την επιλογή και την προσπάθεια του εξαρτημένου να απαλλαγεί από τον εθισμό και συνδράμει με τις υπηρεσίες του στην απόφασή του για μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών στη διεκδίκηση της ζωής.

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών και της Παράνομης Διακίνησής τους προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών, να συμβάλλει στη διάδοση του μηνύματος για τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου και να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης της χρήσης ουσιών.

Η εξάρτηση από τις ψυχοτρόπες ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις. Η εξάρτηση αποτελεί μια διαταραχή της συμπεριφοράς που εμφανίζεται όταν το άτομο καθίσταται ευάλωτο απέναντι σε μια κατάσταση που βιώνει και προκειμένου να αποφύγει τον ψυχικό πόνο χρησιμοποιεί μια ουσία προκειμένου να διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα. Η εγκαθίδρυση της προβληματικής σχέσης με την ουσία οδηγεί το άτομο σε αποδιοργάνωση του ψυχικού του κόσμου καθώς και σε διάβρωση των σχέσεών του με τους άλλους.

Στις μέρες που διανύουμε διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη για μετατόπιση του κέντρου βάρους στον Τομέα της Πρόληψης. Η Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, που βασίζεται σε τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη γνώση είναι μια αποτελεσματική επένδυση στην ευημερία των παιδιών και των νέων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, είναι μια ευκαιρία προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να αναδειχθεί η ανάγκη προώθησης μιας ολιστικής προσέγγισης στο ζήτημα των εξαρτήσεων.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με διακριτικό τίτλο «Πολιόχνη» αποτελεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2006 και είναι ένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης που έχουν συσταθεί πανελλαδικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στελεχώνεται από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών καθώς και διοικητικό προσωπικό. Την ευθύνη της συστηματικής επιστημονικής εποπτείας και της αξιολόγησης των προγραμμάτων και των δράσεων πρωτοβάθμιας πρόληψης που εφαρμόζεται στο Κέντρο Πρόληψης έχει το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Το Κέντρο Πρόληψης απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πολιόχνη» έχει ως στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής σε πολλαπλά πλαίσια σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το πανεπιστήμιο, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, στρατευμένοι και μόνιμα στελέχη κ.α. Τα προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων με τρόπο αλληλεπιδραστικό ενισχύοντας τους προστατευτικούς παράγοντες του ατόμου ενάντια στις εξαρτήσεις αλλά και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας του ατόμου.

Η φιλοσοφία της  Πρόληψης αποτελεί μία θετική διαδικασία που πρέπει να μπαίνει από νωρίς στη ζωή των ατόμων και κυρίως είναι υπόθεση όλων μας! Στηρίζει τα άτομα και τα συστήματα  ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των γεγονότων της ζωής και τις αλλαγές, δημιουργώντας τις συνθήκες που προάγουν υγιείς συμπεριφορές και τρόπους ζωής.

polioxni narkotika poster

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το