Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ορφανίδης στον FM 100: Η Ποσειδωνία της Λήμνου και ο ρόλος της για το θαλάσσιο οικοσύστημα (audio)

banner roots

Φωτογραφίες: Σωτήρης Ορφανίδης, Posidonia Oceanica - lemnosnature.gr Φωτογραφίες: Σωτήρης Ορφανίδης, Posidonia Oceanica - lemnosnature.gr
29.06.2021 | 22:20

Ορφανίδης στον FM 100: Η Ποσειδωνία της Λήμνου και ο ρόλος της για το θαλάσσιο οικοσύστημα (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ερωτήματα εγέρθηκαν στους κατοίκους της Λήμνου μετά την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νησί από επιστήμονες στο λιβάδι Ποσειδωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό έχει επηρεαστεί από τη θαλάσσια βλέννα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε σημεία του νησιού.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή της Δέσποινας Βασιλειάδυ ο κ. Σωτήρης Ορφανίδης, βιολόγος – υδροβιολόγος του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και ένας εκ των επιστημόνων που βρέθηκαν στη Λήμνο για τις δειγματοληψίες, η Ποσειδωνία βρίσκεται περιμετρικά του νησιού, ιδιαίτερα στο ανατολικό του τμήμα όπου υπάρχει ένα μεγάλο ενιαίο λιβάδι περίπου 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο υδροβιολόγος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί για το θαλάσσιο οικοσύστημα τονίζοντας πως στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νησί μας θα είναι από τα πρώτα που θα πληγεί. «Αν συνεχίσει να υψώνεται η στάθμη της θάλασσας, θα χάσουμε βάσει μελετών, όλες τις νότιες παραλίες του νησιού», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το θαλάσσιο οικοσύστημα της Λήμνου προς το παρόν είναι διατηρημένο και αυτό είναι η σημαντική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα με τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Δείτε το φαινόμενο σαν μια γρίπη-ίωση, η οποία όμως αν εμφανιστεί σε κάποιον υγιή οργανισμό, μπορεί και αντεπεξέρχεται γρήγορα».

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα δόθηκε ιδιαίτερη βάση στην Ποσειδωνία καθότι, όπως εξήγησε ο κ. Ορφανίδης, είναι ένα είδος που προστατεύεται κατά προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλη η υπόλοιπη βιοποικιλότητα. Το ευτυχές είναι, κατά τον υδροβιολόγο, ότι από την βλέννα δεν διαπιστώθηκε κάποια επίδραση σε αυτή, αντιθέτως λειτουργεί αποτρεπτικά από το να φτάσει η βλέννα στις ακτές.

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο κ. Ορφανίδης στον FM 100:

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel