Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συμμετοχή της «Ανεμόεσσας» σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας

banner roots

Συμμετοχή της «Ανεμόεσσας» σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας
07.10.2013 | 12:46

Συμμετοχή της «Ανεμόεσσας» σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιας Λήμνου "Ανεμόεσσα" συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα canepal, που αφορά στην Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου και ειδικότερα στην έκθεση με θέμα: «Οδοιπορικό στον Ποιμενικό Βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη» καθώς και στην ημερίδα «Πολιτιστική Κληρονομιά του Ποιμενικού Βίου: Αρχιτεκτονική και Τέχνη».

Η συμμετοχή της Ανεμόεσσας αφορά στην ανάδειξη της σημασίας των μαντρών της Λήμνου για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, αξιοποιώντας τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει, καθώς και τη συνεχή ενασχόλησή της με το θέμα της αειφορίας.

Η αιγοπροβατοτροφία υπήρξε ανέκαθεν σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η στενή επαφή με τη φύση και την ιδιαίτερη ζωή του βοσκού οδήγησαν σε μοναδικά πολιτισμικά μορφώματα που αποτελούν την παράδοση του ποιμενικού βίου.

Το έργο της canepal αποσκοπεί στη μελέτη, ερμηνεία και ανάδειξη της αξίας της ποιμενικής κληρονομιάς, προσπαθώντας να τη συνδέσει με τα ζητήματα που αφορούν στην αειφορία των αγροτικών περιοχών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εννέα οργανισμοί και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες υιοθετώντας μία διεπιστημονική προσέγγιση, περιλαμβάνοντας εθνογραφικά μουσεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Στόχος της Ανεμόεσσας, μέσα από τις προσπάθειες αυτές είναι να ενεργοποιηθεί η πολιτεία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε οι μάντρες της Λήμνου να χαρακτηριστούν ως μοναδικά και διατηρητέα πολιτιστικά κατάλοιπα του αγροτικού τοπίου (σύμφωνα με σχετικό σχέδιο ΠΔ που έχει προτείνει), τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την αγροτο τουριστική ανάπτυξη του νησιού - από κοινού με το πρόγραμμα αναβίωσης της εκτατικής και ποιοτικής κτηνοτροφίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου στις 10:30 το πρωί, στην Αίθουσα Προβολών του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", ενώ τα Εγκαίνια της Έκθεσης "Το Πρόβατο» Οδοιπορικό στον Ποιμενικό Βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη", την ίδια μέρα στις 7:30 το απόγευμα στο ίδιο κτίριο.

 

την Τρίτη, 15 Οκτωβρ

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel