Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ακτοπλοϊκό: Η «Νίκη για τη Λήμνο» για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

banner roots

Ακτοπλοϊκό: Η «Νίκη για τη Λήμνο» για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο
28.08.2021 | 23:33

Ακτοπλοϊκό: Η «Νίκη για τη Λήμνο» για το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Συνήλθε χθες 27/08/2021, ημέρα Παρασκευή, δια τηλεδιασκέψεως, νέο έκτακτο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λήμνου με μοναδικό και πάλι θέμα ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου και του Αγ. Ευστρατίου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της γραμμής Λαύριο-Αγ. Ευστράτιος- Λήμνος- Καβάλα, που εξυπηρετείται από το πλοίο Aqua Star.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η ανησυχία μας ότι η διατήρηση χαμηλών τόνων μέσω της αποστολής μίας επιστολής- ψηφίσματος προς τον αρμόδιο Υπουργό Ε.Ν. – λύση που προκρίθηκε στο προηγούμενο έκτακτο Δ.Σ. της 21/08/2021, κατόπιν σχετικής πρότασης του Δημάρχου- δε θα φέρει αποτελέσματα. Η ανησυχία μας αυτή έγινε βεβαιότητα την 25/08/2021, όταν με την υπ’ αριθμ. 2252.1.3.19/6181/21 (ΑΔΑ : ΩΥΞΖ4653ΠΩ-Λ0Ρ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων,Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων εγκρίθηκε η παράταση αντικατάστασης του Aqua Blueαπό το Aqua Star ως τις 10/09/2021, γι’ αυτό και αποστείλαμε στο Δήμαρχο ως παράταξη την υπ’ αριθμ. 18/26-08-2021 επιστολή.

Στο χθεσινό διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου , ο οποίος εξήγησε το θεσμικό πλαίσιο εν σχέσει με την ισχύουσα σύμβαση, και τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπουν την αντικατάσταση ενός πλοίου σε περίπτωση βλάβης. 

Αφού ο Δήμαρχος, διαπίστωσε την απουσία αντίδρασης και αποτελέσματος της προηγούμενης τακτικής που ακολουθήθηκε, ζήτησε την τοποθέτηση των παρατάξεων και των παρισταμένων, σε σχέση με το ζήτημα, ώστε να προκριθεί μία πιο δυναμική λύση.

Η παράταξη μας, δια στόματος της επικεφαλής της Ελεονώρας Γεώργα , τοποθετήθηκε ως εξής:

- Τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της ως άνω απόφασης του Γ.Γ. Λ.Λ.Π.Ν.Ε. και την αντικατάσταση του Aqua Blue, όχι από το Aqua Star, αλλά από έτερο αξιόπλοο και ασφαλές πλοίο. Το γεγονός ότι το AquaStar στα τελευταία δρομολόγια δεν έχει παρουσιάσει βλάβη και δε σημειώνει σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με τις προγραμματισμένες ώρες αναχώρησης και άφιξης είναι εντελώς τυχαίο και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε αρκούμενοι στα αυτονόητα.
- Παρατήρησε ότι παρά την τυπική νομιμότητα, καθώς ,κατόπιν και των εξηγήσεων του κ. Αθανασίου, η ανάδοχος εταιρία φαίνεται να τηρεί τους όρους της σύμβασης, θα πρέπει να διερευνηθούν ουσιαστικά οι προϋποθέσεις έγκρισης ενός πλοίου που στα τρία πρώτα δρομολόγιά του παρουσίασε βλάβη, αφήνοντας εκατοντάδες επιβάτες στα λιμάνια, στον ήλιο, χωρίς καταλύματα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Η εταιρία, που όλως περιέργως ανακοινώνει τις βλάβες στο πλοίο, λίγο μετά την έναρξη του πλου, φροντίζει να είναι τυπική απέναντι στην Πολιτεία, αλλά όχι απέναντι στους πολίτες, που είναι επιβάτες και προστατεύονται μέσω της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των επιβατών. 
- Από την πλευρά της παράταξής μας τονίστηκε εμφατικά – όπως άλλωστε είχε γίνει και στο προηγούμενο Δ.Σ.- η ανάγκη συγκρότησης κλιμακίου και η δια ζώσης συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου για την εύρεση λύσης άμεσα. Η κ. Γεώργα επεσήμανε ότι μπορεί η νομοθεσία να μην έχει αλλάξει, και οι συμβάσεις να είναι ίδιες όλα τα χρόνια, η Λήμνος όμως έχει αλλάξει, είναι ένας δημοφιλής και αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός και οι επισκέπτες του, αλλά και οι κάτοικοί του δικαιούνται ασφαλή και αξιοπρεπή πλοία.

Μετά την τοποθέτηση των λοιπών παρισταμένων, που λίγο πολύ επανέλαβαν τις διαπιστώσεις που αφορούν στο απαράδεκτο της κατάστασης και στην αναγκαιότητα εύρεσης άμεσης και αποτελεσματικής λύσης, ο Δήμαρχος, λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, έθεσε στο τραπέζι πρόταση περί αποκλεισμού του κατάπλου του Aqua Star είτε στις 03/09/2021 είτε στις 10/09/2021.

Στην πρόταση αυτή του Δημάρχου, η παράταξή μας, αντιπρότεινε, έτι μία φορά την αυτοπρόσωπη εμφάνισή μας και τη συνάντηση με τον Υπουργό ΕΝπαρουσία και της πλοιοκτήτριας εταιρίας , και σε δεύτερο χρόνο, εφ’ όσον δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα, την κινητοποίηση και τον αποκλεισμό του κατάπλου του Aqua Star.

Παρά την αρχική αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος φάνηκε να μη συμμερίζεται την πρόταση αυτή, προκαταλαμβάνοντας ίσως ένα αποτέλεσμα, μετά και την παρέμβαση του κ. Χ. Αθανασίου, πρυτάνευσε η λογική, και η δημοτική αρχή αναδιπλώθηκε, συγκλίνοντας προς την πρότασή μας , η οποία έτυχε της ευρείας αποδοχής του Δ.Σ. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 01/09/2021 και ευχόμαστε να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η παράταξή μας δηλώνει παρούσα και έτοιμη για συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες εν όψει της σύναψης νέας σύμβασης, ώστε να διασφαλιστεί η σύγχρονη, ασφαλής και αξιοπρεπής εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου του τόπου μας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel