Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Σε δεύτερο βαθμό η δίκη υπόθεσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου
ikteo limnou
Σε δεύτερο βαθμό η δίκη υπόθεσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου
05.10.2021 | 20:52

Σε δεύτερο βαθμό η δίκη υπόθεσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Στο 5μελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε σήμερα σε δεύτερο βαθμό η δίκη, μιας εκ των υποθέσεων που οδήγησαν στο κλείσιμο τη συνεταιριστική τράπεζα Λέσβου Λήμνου, μετά από έφεση των 7 καταδικασθέντων.

Η εκδίκαση της “υπόθεσης Μπεμπεδέλη” (όπως έχει γίνει γνωστή), που ζημίωσε την τράπεζα με 4 εκατομμύρια, με 11 κατηγορούμενους είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2019, με δύο από τους κατηγορούμενους να έχουν φύγει από τη ζωή πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

Το δικαστήριο είχε κρίνει ομόφωνα ένοχους και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον διευθυντή τότε της τράπεζας με την κατηγορία της απιστίας κατ εξακολούθηση και στον δανειολήπτη. Επίσης η έδρα έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχους τα υπόλοιπα 5 μέλη του ΔΣ και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3ων ετών στον ταμία και τον γραμματέα και 2 ετών στους τρεις που αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Μειοψήφησε η πρόεδρος που πρότεινε την αθώωση των τριών . Αθώοι κρίθηκαν η σύζυγος του δανειολήπτη, το μέλος του ΔΣ από τη Λήμνο και ο υπάλληλος του γραφείου συμψηφισμού. Όλοι είχαν υποβάλει έφεση η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που εκδικάστηκε, από τις υποθέσεις που ζημίωσαν την τράπεζα και τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού με συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ότι παρανόμως η τράπεζα έδωσε μεγάλα δάνεια στον επιχειρηματία που δεν είχε επιχείρηση με έδρα το Ν Λέσβου και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Οι παράτυπες πρακτικές συνεχίστηκαν καθώς μετά από πόρισμα της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2004,  που διαπίστωνε τα κακώς κείμενα, συνέχισαν να δανειοδοτούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος εν τω μεταξύ, δημιούργησε επιχειρήσεις εκ των υστέρων στη Λέσβο (που δε λειτούργησαν ποτέ ουσιαστικά). Χαρακτηριστικό ότι δανειοδοτήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ, εταιρία του επιχειρηματία που παρουσίαζε κεφάλαια μόλις 30.000 ευρώ. Επιπλέον η τράπεζα παρανόμως πλήρωνε από δικά της κεφάλαια ακάλυπτες επιταγές κι άλλων επιχειρηματιών, εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

Η τράπεζα έκλεισε το 2012 παίρνοντας μαζί της, εκτός από τις καταθέσεις και τις ελπίδες του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού για ένα δικό του υγιές χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως έγινε με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι ο σύλλογος μεριδιούχων της τράπεζας είχε ζητήσει να ανοίξουν λογαριασμοί, κάτι που δεν έγινε ποτέ, ενώ ούτε αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες στην ίδια την ΤτΕ που είχε διαπιστώσει επισφαλή λειτουργία του ΔΣ και της τράπεζας.

 

Πηγή: lesvospen.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018