Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>GR-eco islands: Ο Άγιος Ευστράτιος στο σχέδιο πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μικρών νησιών

banner roots

Φωτογραφία: Visit Greece Φωτογραφία: Visit Greece
06.11.2021 | 13:33

GR-eco islands: Ο Άγιος Ευστράτιος στο σχέδιο πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μικρών νησιών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Το σχέδιο GR-eco Islands για το «πρασίνισμα» 36-40 μικρών νησιών της χώρας, κάτω των 3.000 κατοίκων, εγκαινίασε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

Στόχος η ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ θα αναπτυχθούν δράσεις για την κυκλική οικονομία, αλλά και την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών.

Τα νησιά αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027. Τα 36 νησιά είναι: Αστυπάλαια, Σύμη, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Χάλκη, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί ανέπτυξε τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος GR - eco islands. Η Χάλκη αποτελεί το πρώτο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την ενεργειακή μετάβαση των νησιών -ειδικά των μικρότερων- μέσω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών τους.

Ο παράλληλος πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός των νησιών θα βελτιώσει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, θα μετατρέψει τα νησιά σε περιβαλλοντικά ουδέτερες και αυτόνομες περιοχές, περιορίζοντας το κόστος διαβίωσης, θα συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή θα αποτελέσει πόλο έλξης για έναν νέο, περιβαλλοντικά ευασθητοποιημένο τουρισμό.

«Τα νησιά μας πια, ειδικότερα τα μικρότερα νησιά, με τη δύναμη των τηλεπικοινωνιών, μπορούν να γίνουν κόμβος και προορισμός για την προσέλευση ανθρώπων οι οποίοι θα δουλεύουν από τα νησιά όλο το χρόνο. Αυτό το trend των digital nomads είναι πραγματικό. Το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα. Με ένα κατάλληλο πλαίσιο κινήτρων και τις σωστές υποδομές γιατί να μην μπορεί να περνάει κανείς πολύ καιρό -και τον χειμώνα του, όχι μόνο το καλοκαίρι του- σε έναν πανέμορφο τόπο όπως η Χάλκη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις στην Χάλκη περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον θεσμό της Ενεργειακής Κοινότητας, την υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης στις χερσαίες και στις θαλάσσιες μεταφορές, και την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για την εκπαίδευση και την τηλεϊατρική.

 

Πηγή: protagon.gr, skai.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το