Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>3ο Δημοτικό Μύρινας: Τι απαντά το υπ. Παιδείας σε ερώτηση Βελόπουλου περί ελλείψεων

banner roots

3ο Δημοτικό Μύρινας: Τι απαντά το υπ. Παιδείας σε ερώτηση Βελόπουλου περί ελλείψεων
14.12.2021 | 20:03

3ο Δημοτικό Μύρινας: Τι απαντά το υπ. Παιδείας σε ερώτηση Βελόπουλου περί ελλείψεων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Απάντηση στην από 9/11/21 ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας» έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης είχε ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από γονείς μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας της Λήμνου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, 40 και πλέον μέρες από την έναρξη των σχολικών μαθημάτων, οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας δεν δείχνουν να καλύπτονται. Καταγγέλλουν οι ως άνω τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και που έχουν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του Σχολείου των παιδιών τους. Μας μετέφεραν, επίσης, την επιστολή που έχει σταλθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο και το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε και να σας επισημάνουμε τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και που έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του Σχολείου μας, εφόσον μέχρι και σήμερα δεν έχουν επιλυθεί. Οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο Σχολείο μας έως και σήμερα, δηλαδή ενάμιση μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επικεντρώνονται στα παρακάτω:

  1. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Εικαστικών για καμία τάξη.
  2. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός Αγγλικών για τα τμήματα Α1, Α2, Β1, Β2 και Γ2, δηλαδή σχεδόν για τα μισά τμήματα του Σχολείου.
  3. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός ένταξης για τους μαθητές και τις μαθήτριες που χρειάζονται επιπλέον στήριξη.
  4. Δεν υπάρχουν οι τρεις εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης που χρειάζονται μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.
  5. Δεν υπάρχει δασκάλα για το τμήμα ΣΤ1, ενώ το τμήμα ΣΤ2 απέκτησε δασκάλα μόλις την 1η Οκτωβρίου.
  6. Δε λειτουργεί το πρόγραμμα της πρωινής ζώνης ούτε του ολοήμερου σχολείου, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς. Κατά συνέπεια, υποβιβάζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δημιουργούνται κενά κι ανισότητες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, υπερβαίνοντας όχι μόνο το εκπαιδευτικό τους ωράριο αλλά και τις αντοχές τους. Τους ευχαριστούμε κι εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να καλύψετε άμεσα τις παραπάνω ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας της Λήμνου;
  1. Προτίθεσθε να καλύψετε όλες τις ανάγκες στελέχωσης των σχολείων και δη των ακριτικών περιοχών;».

Η απάντηση της υφυπουργού Ζέττας Μακρή αναφέρει:

«Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με βάση τα αρμοδίως δηλωθέντα λειτουργικά κενά, σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 "Προσδιορισμός λειτουργικών κενών" της υπ’ αριθμ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 (Β΄3344) Υ.Α., με θέμα "Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)", ενώ, σύμφωνα με την παρ. 4 αυτού, ο αριθμός των προς πλήρωση λειτουργικών κενών ανά κλάδο, ειδικότητα, εκπαιδευτική δομή και βαθμίδα εκπαίδευσης, εγκρίνεται με σχετική πράξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση τις κατά την παρ. 3 λειτουργικές ανάγκες, καθώς και την παρεχόμενη από το αρμόδιο όργανο έγκριση πίστωσης.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 έχουν πραγματοποιηθεί, έως τις 24-11-2021, 37.768 προσλήψεις εκπαιδευτικών (τέσσερις φάσεις) και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ (τρεις φάσεις και μια Ειδική πρόσκληση) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή, ως αναπληρωτών, πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Ειδικότερα, για το Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης έχουν προσληφθεί 11.030 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ. Στην περιοχή B΄Λέσβου, στην οποία ανήκει το νησί της Λήμνου, έχουν διενεργηθεί συνολικά 43 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: 18- 11-2021).

Σημειώνεται ότι στην παρ. 9 του άρθρου 5 της ανωτέρω αναφερθείσας υπ’ αριθμ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 Υ.Α. ορίζεται ότι: "α. Η τοποθέτηση των προσληφθέντων αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες της περιοχής πρόσληψής τους γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης (...) β. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των λειτουργικών κενών στις σχολικές μονάδες από τους προσληφθέντες (ανά φάση πρόσληψης) αναπληρωτές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να αξιολογούν και ιεραρχούν εκ των προτέρων την αναγκαιότητα πλήρωσης του καθενός. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των κενών αφενός σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. έναντι των Τ.Ε. και αφετέρου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ειδικά για την ιεράρχηση των αναγκών της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Β.Π. λαμβάνεται υπόψη σχετική εισήγηση από το οικείο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), β) σχολικούς νοσηλευτές δύναται να ζητείται η γνώμη του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.). Οι σχετικές εισηγήσεις του ανωτέρω εδαφίου δύναται να έχουν αναζητηθεί ακόμη και πριν από τη διενέργεια της σχετικής πρόσληψης. (...)".

Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρωτ. 7508/19-11-2021 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λέσβου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας το μάθημα των Εικαστικών έχει καλυφθεί από εκπαιδευτικούς ΠΕ70 λόγω διαθέσιμων ωρών που υπήρχαν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Έχουν καλυφθεί οι ώρες Αγγλικών για όλα τα τμήματα της σχολικής μονάδας. Επίσης, έχει προσληφθεί εκπαιδευτικός για το Τμήμα Ένταξης και εκπαιδευτικός ΠΕ70 για το τμήμα ΣΤ1 ενώ ξεκίνησε η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και του Τμήματος της πρωινής Ζώνης.

Τέλος, επισημαίνεται αφενός ότι η εμφάνιση και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων και αφετέρου ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει ως μέριμνα την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των υφιστάμενων διατάξεων και των εγκεκριμένων πιστώσεων.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το