Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία για τον Όμιλο «Ανεμόεσσα»

banner roots

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία για τον Όμιλο «Ανεμόεσσα»
09.11.2013 | 11:39

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία για τον Όμιλο «Ανεμόεσσα»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ οργάνωσε την ετήσια φθινοπωρινή εκπαιδευτική εκδρομή στη Δυτική Μακεδονία στις 17 με 21 Οκτωβρίου 2013.

Η εκδρομή ξεκίνησε Παρασκευή πρωί από τη Λήμνο και η ομάδα που αποτελείτο από 17 άτομα έφθασε το μεσημέρι στην Καβάλα.

Εκεί περίμενε ένα πούλμαν που τους μετέφερε στους επιλεγμένους προορισμούς.

Παρασκευή απόγευμα επισκεφθήκαν, έξω από τη Θεσσαλονίκη, πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα Xιώτικου πρόβατου, η οποία συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και ενημερωθήκαμε για τις μεθόδους εκτροφής και αναπαραγωγής κριαριών και προβάτων .

Στη συνέχεια   ακολουθήσαν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη -  Βελβενδό Κοζάνης.

Η διαμονή για δύο βράδια ήταν στο χωριό Νεράιδα  λίγα χιλιόμετρα από το Βελβενδό.

Το Σάββατο πρωί επισκεφθήκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβενδού και ενημερωθήκαν για την πορεία της  συνεργασίας παραγωγών της περιοχής και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας επιτυχημένης και αποδοτικής συνεργασίας.

Στην  επόμενη στάση τους επισκεφθήκαν ένα πτηνοτροφείο που παράγει βιολογικά αυγά. Συζητήσαν για τις προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής που υλοποιείται από μία μικρή ομάδα φίλων.

Το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Βελβενδού παρακολουθήσαν  εισηγήσεις στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συμποσίου ” Βελβεντό το Οινοφόρο” και στη συνέχεια επισκεφθήκαν το Κτήμα Βογιατζή στη λίμνη του Πολυφύτου με τα  αμπέλια και το σύγχρονο οινοποιείο. Εκεί γευματίσαν και δοκιμάσαν τα κρασιά του Κτήματος.

Την Κυριακή αναχωρήσαν για Βλάστη Κοζάνης. Επισκεφθήκαν  κτηνοτροφική μονάδα του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι της παρέας  αντάλλαξαν προβληματισμούς και ιδέες με τον υπεύθυνο που τους ξενάγησε.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαν το Νυμφαίο και την προστατευόμενη περιοχή του Αρκτούρου. Το μεσημέρι επισκεφθήκαν ένα ξενώνα  και γευτήκαν ένα εξαιρετικό  γεύμα  αναγνωρίζοντας τα στοιχεία  εναλλακτικού τουρισμού που κυριαρχούν στο Νυμφαίο.

Το απόγευμα αναχωρήσαν για Σκλήθρο, μικρό χωριό στους πρόποδες του Νυμφαίου όπου είχε προγραμματιστεί το δείπνο και η διανυκτέρευση.

Τη Δευτέρα αναχωρήσαν για  Πολυκάρπι Αριδαίας.

Αφού επισκεφθήκαν ένα φυτώριο αρωματικών φυτών και συζητήσαν με τον επιχειρηματία για τις προοπτικές και συνεργασίες μιας τέτοιας επιχείρησης, αναχωρήσαν για το Οινοποιείο  ΑΡΓΑΤΙΑ ακολουθώντας μία  διαδρομή με θέα το κατάφυτο Βέρμιο και την Ημαθιώτικη πεδιάδα. Εκεί ενημερωθήκαν για τις διαδικασίες οινοπαραγωγής και διάθεσης των προϊόντων καθώς και για τις δυνατότητες  τουριστικής εκμετάλλευσης της μονάδας

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαν στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας και απολαύσαν μεσημεριανό γεύμα με πέστροφες σε ένα περιβάλλον ειδυλλιακό .

Μετά το γεύμα αναχωρήσαν για το ξενοδοχείο στη Νάουσα όπου και παραμείναν.                                    Είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τον ιδιοκτήτη για θέματα ποιοτικού τουρισμού που το είδαν στην πράξη μένοντας και τρώγοντας στον ξενώνα του.

Τρίτη πρωί αφού απολαύσαν ένα γευστικό πρωινό αναχωρήσαν για  Βεργίνα .  

Η επίσκεψη της Βεργίνας για όσους την έβλεπαν για πρώτη φορά ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία και εμπειρία .

Στις 4 είχαν επιστρέψει στην Καβάλα όπου επιβιβαστήκαν στο πλοίο για την επιστροφή στη Λήμνο.

Στην εκδρομή συμμετείχαν κατά πλειοψηφία νέα άτομα  και επαγγελματίες που στις συζητήσεις που γίνονταν στο πούλμαν και το βράδυ στο δείπνο επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες που θα είχαν οι ίδιοι  να υλοποιήσουν ιδέες  και παραδείγματα που είδαν στις επισκέψεις.

Τα μέλη της ομάδας που συνοδεύονταν από τη Σόφη Χαψή  και την Αλίκη Παλαιολόγου -  μέλη ΔΣ ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ – ζούν στον Κάσπακα, στον Κοντιά, στο Θάνος ,στο Μούδρο στο Πλατύ και στη Μύρινα .

Εξέφρασαν όλοι μεγάλη ικανοποίηση για την ευκαιρία να δουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα και  για την εμπειρία που αποκόμισαν από το ταξίδι .

Ολη η ομάδα ευχαριστεί όλους όσους μας υποδέχθηκαν και βοήθησαν ουσιαστικά στην ενημέρωσή μας και ιδιαίτερα τον Αντώνη Ρήγα και τη Χαρούλα Σπινθηροπούλου που ήταν βασικοί συντελεστές στην επίτευξη των στόχων της εκδρομής.

Γενική διαπίστωση ήταν το εξαίρετα συμπαθητικό κλίμα που επεκράτησε σε όλο το διάστημα της εκδρομής, το χιούμορ και η καλή διάθεση όλων και   η ενεργός συμμετοχή σε όλα τα τεκταινόμενα.

Και του χρόνου …

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το