Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Α. Τρούμπης: «Η Λήμνος έχει γίνει γαστρονομικός φάρος της χώρας!»

banner roots

Φώτο: Δημήτρης Ελευθεράκης Φώτο: Δημήτρης Ελευθεράκης
16.06.2022 | 21:46

Α. Τρούμπης: «Η Λήμνος έχει γίνει γαστρονομικός φάρος της χώρας!»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στη Λήμνο βρέθηκε με αφορμή την πρόσφατη τελετή καθομολόγησης, ο καθηγητής του Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος Περιβαλλόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Πρύτανης, Ανδρέας Τρούμπης, επι της θητείας του οποίου δημιουργήθηκε η Πανεπιστημιακή Σχολή του νησιού.

Σε ανάρτηση του ο κ. Τρούμπης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την εξέλιξη που έχει σημειώσει το νησί στον τομέα της γαστρονομίας. Μάλιστα ο καθηγητή χαρακτήρισε το νησί «γαστρονομικό φάρο της χώρας».

Η ανάρτηση του κ. Τρούμπη αναφέρει:

Λήμνος ΙΙ: Στο Βόρειο Αιγαίο επικρατεί ένα αφήγημα, σε διάφορες τοπικές εκδοχές: οι Ικαριώτες θεωρούν εαυτούς δέσμιους των Σαμίων, οι Ψαριανοί των Χιωτών, ..., και όλοι μαζί, δέσμιοι των Μυτιληνιών. Αν και Λέσβιος εξ επιλογής, αλλά μη γηγενής Μυτιλινιός και με πολλά χρόνια δράσης στο χώρο, τολμώ να πώ ότι πιο εσφαλμένη πρόσληψη της πραγματικότητας, δύσκολα μπορεί να κατασκευασθεί.

Η Μυτιλήνη, τόπος πανέμορφος αλλά με ιδιάζοντα χαρακτηριολογικά γνωρίσματα και "πάσχουσα" από υστερούντα παραγοντισμό, έχει πολλά να ζηλέψει από άλλα νησιά ως προς τις τοπικές προσπάθειες και παραγωγικές μεταλλάξεις που έχουν συντελεσθεί.

Η Λήμνος, π.χ., έχει γίνει, χωρίς καμμία αμφιβολία, γαστρονομικός φάρος της χώρας!

Δεκάδες μικρά εστιατόρια, συχνά στη μέση του πουθενά, εμφανίζουν τέτοιο πλούτο, ποιότητα, φαντασία, που άνετα θα κατέτασσες στα πανάκριβα εστιατόρια μεγάλων πόλεων. ¨Οταν βλέπεις σε ένα ταβερνάκι, ούτε 20 τετραγωνικά, να προσφέρονται λουκάνικα σουπιάς (!), τηγανιτοί γίγαντες με μαρμελάδα παντζάρι (!!), μαχλατζούν με κιμά χταποδιού (!!!), και άλλα απίστευτης γεύσης καλούδια, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι ο νεαρός ιδιοκτήτης κατάλαβε την κρίση, έψαξε, έμαθε, εφάρμοσε και τώρα θα καλπάσει.

Ταυτότητα, παράδοση, φαντασία, τοπικά προϊόντα, σε μείγμα εκρηκτικό. Άνθρωποι νέοι, τόσοι πολλοί που το φαινόμενο είναι οριζόντιο, παλεύουν, ψάχνονται, σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Μακριά από την κατάρα της μιζέριας, της γκρίνιας και της ακινησίας.

ΜΠΡΑΒΟ τους, ΜΠΡΑΒΟ στο μοντέλο της Λήμνου!

Δείτε την ανάρτηση

287364565 1087959971803578 965346792942617748 n

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel