Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Το Χρονικό της Λήμνου»: Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Πλάντζο και τις εκδόσεις Καπόν
«Το Χρονικό της Λήμνου»: Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Πλάντζο και τις εκδόσεις Καπόν
03.08.2022 | 13:10

«Το Χρονικό της Λήμνου»: Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Πλάντζο και τις εκδόσεις Καπόν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν το νέο βιβλίο του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Πλάντζου, με τίτλο «Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος-Ιστορία-Κληρονομιά».

Στο Χρονικό της Λήμνου, η μακραίωνη ιστορία ενός σχετικά άγνωστου και κάπως αγνοημένου μέχρι πρόσφατα νησιού του Αιγαίου μετατρέπεται σε συναρπαστικό αφήγημα, ένα πραγματικό χρονικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Στις σελίδες του, οι αναγνώστες θα βρουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική ζωή, την τέχνη και την πνευματική δημιουργία του νησιού διαχρονικά, από τις πρώτες νομαδικές εγκαταστάσεις κατά την ύστερη Παλαιολιθική περίοδο (περ. 10.500 π.Χ.), μέχρι σήμερα: με εκτενείς αναφορές στις προϊστορικές πόλεις της Πολιόχνης και της Μύρινας, στο σημαντικό Κουκονήσι, την Ηφαιστία και το Καβείριο κατά την Αρχαϊκή και την Κλασική περίοδο (7ος-4ος αι. π.Χ.), τη Λήμνο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τη Λήμνο ως Βυζαντινή, Βενετική, και Οθωμανική κτήση, αλλά και τις περιπέτειες του νησιού και των κατοίκων του από την απελευθέρωση του 1912-13 και μετά.

Αναδεικνύεται, τέλος, η Λήμνος του σήμερα: τόποι ιστορικής σημασίας, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, αλλά και τοποθεσίες φυσικού κάλλους, γεωλογικά μνημεία και θέσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, παραλίες και παραδοσιακοί οικισμοί. Ακόμη, γίνονται αναφορές στην άυλη και την γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, αλλά και τη μουσική και χορευτική παράδοση που αναβιώνει ως τις μέρες μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 20:30 στον αύλειο χώρο της Προϊστορικής Μύρινας στη Μύρινα Λήμνου.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Πλάντζου στην εκπομπή “Αποτύπωμα” της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου:

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΝΤΖΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ» |28.07.2022

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel