Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επίτιμη δημότης Λήμνου η αγαπημένη Λημνιά συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου

banner roots

Επίτιμη δημότης Λήμνου η αγαπημένη Λημνιά συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου
05.08.2022 | 20:18

Επίτιμη δημότης Λήμνου η αγαπημένη Λημνιά συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Λήμνος

Ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Λήμνου, κ. Δημήτρη Μαρινάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου τίμησε χθες, Πέμπτη 4 Αυγούστου, τη λημνιά λογοτέχνιδα Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, ανακηρύσσοντάς την επίτιμη δημότη Λήμνου.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου τίμησε χθες, Πέμπτη 4 Αυγούστου, τη λημνιά λογοτέχνιδα Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, ανακηρύσσοντάς την επίτιμη δημότη Λήμνου, κάνοντας έτσι πράξη την ομόφωνη απόφαση του σώματος, η οποία ελήφθη το Σάββατο 30 Ιουλίου, κατόπιν πρότασης της Κοινότητας Μύρινας και εισήγησης του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μαρινάκη.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Χριστοφιδέλλης ανέγνωσε την υπ' αριθ. 105/2022 απόφαση του σώματος:

«”Γράφω γιατί έτσι μόνο μπορώ να υπάρχω”, είχε γράψει η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου. Και σε ολη τη συγγραφική της διαδρομή, που ξεκίνησε από τον τόπο μας, με την έκδοση της πρώτης της ποιητικής συλλογής, έκανε γνωστό το νησί μας μέσα από τους λήμνιους ήρωες των έργων της στα μέρη που ταξίδεψαν τα βιβλία της. Μια αγάπη και μια σύνδεση της ύπαρξής της με τη Λήμνο που διατηρείται άσβεστη μέχρι και σήμερα. Ως μια ελάχιστη αναγνώριση του έργου της, ο Δήμος Λήμνου εγκαινίασε το έτος 2017 την αίθουσα «Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου», εκπληρώνοντας την επιθυμία της συγγραφέως να φιλοξενηθεί εδώ, στον τόπο της καταγωγής της, η πλούσια προσωπική της βιβλιοθήκη, που αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Είναι τιμή για το νησί μας η σύνδεση του ονόματος της σπουδαίας συγγραφέως με τον τόπο μας, η διαρκής παρουσία της, η αγάπη και η προσφορά της σε αυτόν. Για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί μας και με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη, ο Δήμος Λήμνου τιμά τη σπουδαία συγγραφέα και ποιήτρια, με το πλούσιο συγγραφικό έργο και τις λαμπρές διακρίσεις, μα πάνω απ' όλα τον άνθρωπο Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα, ανακηρύσσει επίτιμη δημότη του Δήμου Λήμνου την κ. Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου, για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί μας».

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης προσέφερε στην κυρία Λαμπαδαρίδου Πόθου τιμητική πλακέτα και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το πρόσωπο της για την προσφορά της. «Θα συνεχίσουμε να σας τιμάμε», επεσήμανε προσθέτοντας ότι «Η απόφασή μας, αυτή η κατάθεση ψυχής από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι χρέος και τιμή απέναντι σε όλα όσα έχετε κάνει».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο πιο πρόσφατο έργο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου, "Το σμαραγδένιο βουνό", του οποίου η παρουσίαση προηγήθηκε, λέγοντας απευθυνόμενος στη λογοτέχνιδα ότι «το "Σμαραγδένιο βουνό" μας καλεί όλους σε έναν κόσμο καλύτερο, σε έναν κόσμο στον οποίο εσείς πιστεύετε, όπου κυριαρχούν η γαλήνη και η δικαιοσύνη. Έχουμε ακόμα ένα διαμάντι ανάμεσα στα τόσα διαμάντια που έχετε χαρίσει στην ελληνική λογοτεχνία, στο αναγνωστικό κοινό, στην κοινωνία μας, στον τόπο μας, στο νησί μας, στο νησί σας, σε όλο τον κόσμο».

Βαθιά συγκινημένη, η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό το δώρο που μου κάνατε. Να μην είναι μόνο η ψυχή μου λημνιά, αλλά και τυπικά να είμαι δημότης Λήμνου». «Δημότης των χρυσαφενιων τοπιων της με τις ορφικές αντιφεγγιές στις νυχτες της πανσέληνος», όπως αργότερα ανέφερε σε μία δημόσια αναφορά της .

Νωρίτερα, προηγήθηκαν η παρουσίαση του ολοκαίνουριου βιβλίου της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου «Το σμαραγδένιο βουνό», καθώς και μια συνολική αναφορά στο έργο και τη ζωή της, μέσα από αφηγήσεις και αποσπάσματα που ανέγνωσαν η φιλόλογος και πρώην Δήμαρχος Μύρινας κ. Δέσποινα Βογδάνου Κωνστάντιου, η φιλόλογος κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου και οι ηθοποιοί κ. Νίτσα Δώρα και κ. Μαρία Παμούκη.

Η κ. Παπαδοπούλου μίλησε για τη "μεγάλη κυρία της Λογοτεχνίας Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου. Για την δική μας Μαρία, την Μαρία της Λήμνου, την ποιήτρια των χρυσαφένιων τοπίων της, των βράχων με την γεύση της αλισάχνης, του θαλασσόβραχου που αγάπησε και που, όπως λέει η ίδια, δανειζόμενη τον στίχο του Σεφέρη, «έγινε με τον πόνο δικός της». Η κ. Βογδάνου - Κωνστάντιου αναφέρθηκε στη ζωή της λογοτέχνιδας από τα νεανικά της χρόνια μέχρι την καταξίωση, περιγράφοντας πώς εκείνο το κορίτσι που αγαπούσε τις βόλτες στην ακροθαλασσιά κατέλαβε μια σπουδαία θέση στον κόσμο των γραμμάτων, ενώ το "πορτρέτο" της ολοκληρώθηκε με αναφορές στην οικογενειακή της ιστορία και στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο της. Οι ηθοποιοί κ. Δώρα και κ. Παμούκη ανέγνωσαν αποσπάσματα από έργα της, ανάμεσα στα οποία τα "Έκτωρ, ο αγαπημένος των θεών", "Σπίτι μου της Μικρασίας", "Νύχτες του φεγγαριού" και φυσικά το πιο πρόσφατο έργο της, "Το σμαραγδένιο βουνό".

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ακούστηκε ψαλμωδία μέσα από την Αγία Σοφία, ακριβώς όπως ακουγόταν 1.500 χρόνια πριν, ένα επίτευγμα των επιστημονικών ερευνών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

 

lampadaridou1

lampadaridou2

lampadaridou3

lampadaridou4

lampadaridou5

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το