Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τάσης και Ρένα: Γνωρίστε το Πρωτοπόρο ζευγάρι που εισήγαγε την καλλιέργεια της ελιάς στη Λήμνο

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Τάσης και Ρένα: Γνωρίστε το Πρωτοπόρο ζευγάρι που εισήγαγε την καλλιέργεια της ελιάς στη Λήμνο
10.08.2022 | 13:26

Τάσης και Ρένα: Γνωρίστε το Πρωτοπόρο ζευγάρι που εισήγαγε την καλλιέργεια της ελιάς στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Όταν ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδη εγκαταστάθηκαν στη Λήμνο πριν από 15 χρόνια, υπήρχαν λίγες ελιές τριγύρω.

Όταν ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδη μετακόμισαν από την Αθήνα στο νησί της Λήμνου του βορείου Αιγαίου το 2007, εξεπλάγησαν από το πόσο λίγα ελαιόδεντρα φύτρωναν στο νησί.

Αν και δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη γεωργία (ο Τάσης ήταν συνταξιούχος αρχιτέκτονας και η Ρένα, δασκάλα Γαλλικών) αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για να ξεκινήσουν τον πρώτο ελαιώνα της Λήμνου.

"Δεν υπήρχαν ουσιαστικά ελιές στο νησί εκείνη την εποχή και ήμασταν περίεργοι να δούμε αν η Λήμνος μπορούσε να παράγει ποιοτικό ελαιόλαδο», είπε η Ρένα. Olive Oil Times. "Φυτέψαμε 300 ελαιόδεντρα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικά ικανοποιητικό».

Σήμερα, το ζευγάρι παράγει ελαιόλαδο στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο που έχτισαν στη Λήμνο από ελιές που μαζεύτηκαν με το χέρι στο αγρόκτημά τους κοντά στο χωριό Κοντιάς.

"Επεκτείνουμε και αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 1,850 ελαιόδεντρα στο αγρόκτημά μας Κτήμα Όλων», είπε ο Λασκαρίδης. "Παράγουμε ένα premium, πρώιμης συγκομιδής και αφιλτράριστο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. "

"Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι τον Οκτώβριο και επεξεργαζόμαστε τις ελιές μέσα σε λίγες ώρες», πρόσθεσε. "Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε παρέχει ένα διαυγές λάδι, χωρίς ακαθαρσίες, επομένως δεν χρειάζεται να το υποβάλετε διήθηση. "

"Διαθέτουμε το λάδι μας στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και τοπικά στο νησί», συνέχισε. "Εξάγουμε επίσης στη Φινλανδία και αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

5853

Τάσης και Ρένα Λασκαρίδη

Ο Λασκαρίδης είπε ότι το ελαιόλαδο του Κτήμα Όλων είναι high in πολυφαινόλες, φέροντας ισχυρισμό υγείας που πληροί τα Κανονισμός 432/2012 της ΕΕ απαιτήσεις.

Ο κανονισμός διευκρινίζει ότι τα ελαιόλαδα που περιέχουν μια ορισμένη ποσότητα πολυφαινολών – τουλάχιστον 5 χιλιοστόγραμμα ανά 20 γραμμάρια ελαιολάδου – μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο, η ποικιλία Θρουμπολιά της φάρμας, την οποία το ζευγάρι χρησιμοποίησε για να συμπληρώσει τα δέντρα Κορωνέικη, Αδραμυτίνη και Μανάκι που είχαν αρχικά φυτέψει, έχει αποδειχτεί πραγματικά μια αλλαγή του παιχνιδιού.

"Τα δέντρα Θρουμπόλια αποδείχθηκαν πολύ παραγωγικά στη Λήμνο, ίσα με τα δέντρα της Κορωνέικης», είπε ο Λασκαρίδης. "Οι ελιές αυτής της ποικιλίας περιέχουν 20 έως 28 τοις εκατό λάδι με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά».

Ο Γιώργος Κωστελένος, γεωπόνος με ειδίκευση στις ελληνικές ποικιλίες ελιάς από την Πελοπόννησο που προμήθευε το ζεύγος Λασκαρίδη με τα δέντρα για τον ελαιώνα του, είπε ότι η Θρουμπόλια είναι μια εξέχουσα ποικιλία, κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.

Ktima Olon olive grove

Ο ελαιώνας του Κτήματος Όλων

"Η Θρουμπολιά είναι ενδημική στα νησιά του Αιγαίου», είπε ο Κωστελένος Olive Oil Times. "Το λάδι που εξάγεται από τις ελιές Θρουμπολιά είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, ιδιαίτερα αυτές που υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε άλλες ποικιλίες όπως η Oleokoronal. "

"Ωστόσο, οι ελιές της ποικιλίας είναι επιρρεπείς σε μύγα φρούτων μόλυνση», πρόσθεσε. "Ως εκ τούτου, οι ισχυροί Ετεσιανοί άνεμοι που πλήττουν συνεχώς τα νησιά του αρχιπελάγους δημιουργούν τον τέλειο βιότοπο για τα δέντρα Θρουμπόλια επειδή διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του παρασίτου».

"Υπάρχει μια Θρουμπόλια 6,000 ετών στη Νάξο, ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, η οποία ακόμα καρποφορεί», συνέχισε ο Κωστελένος.

Ktima olon 5 e1658780637158

Ο Τάσης Λασκαρίδης με επισκέπτες στο μύλο

Έχοντας βρει σταθερό έδαφος στην ελαιοκαλλιέργεια, το Ktima Olon έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο αγροτουριστικό συγκρότημα που δέχεται επισκέπτες που αναζητούν τη γοητεία της διαμονής σε ένα αγρόκτημα και της εκμάθησης για τα ελαιόδεντρα και το ελαιόλαδο.

Εκτός από ελιές, οι ιδιοκτήτες καλλιεργούν διάφορα άλλα φρούτα και λαχανικά στο αγρόκτημά τους. Διατηρούν επίσης μικρό αριθμό οικόσιτων ζώων για να προμηθευτούν το γάλα για τα παραδοσιακά τυριά της Λήμνου που παράγουν, το Μελίχλωρο και το Καλαθάκι.

Ο Τάσης και η Ρένα Λασκαρίδη συμβουλεύουν τους καλεσμένους τους να προσθέσουν μια-δυο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κτήμα Όλων στα γεύματά τους για να δοκιμάσουν τη φρουτώδη γεύση του λαδιού και να επωφεληθούν από τις θρεπτικές του ιδιότητες.

"Συνιστούμε να το καταναλώνετε ωμό το πρωί, σε σαλάτες ή με βραστά και ψητά λαχανικά και ψητό κρέας», είπαν. "Η ήπια πικρή επίγευση που μπορεί να αισθανθείτε είναι το αποτέλεσμα της χαμηλής οξύτητας του λαδιού και ένα ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό σας προκαλείται από τις ευεργετικές ενώσεις του ελαιολάδου μας.»

Το επιτυχημένο εγχείρημα του ζεύγους Λασκαρίδη με το ελαιόλαδο έχει παρακινήσει και άλλους αγρότες του νησιού να στραφούν στην ελαιοκαλλιέργεια. Η Ρένα Λασκαρίδη υπολόγισε ότι σήμερα στη Λήμνο καλλιεργούνται περίπου 70,000 ελαιόδεντρα.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τη Λήμνο ανάμεσα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας», κατέληξε το ζευγάρι. "Το όνειρό μας είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε [το αγρόκτημά μας] και ταυτόχρονα να εισέλθουμε πιο δυνατά στις αγορές ελαιολάδου».

Πηγή: oliveoiltimes.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel