Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η δήθεν φέτα του Καναδά απειλεί το προϊόν ΠΟΠ της Λήμνου

banner roots

Η δήθεν φέτα του Καναδά απειλεί το προϊόν ΠΟΠ της Λήμνου
04.12.2013 | 14:59

Η δήθεν φέτα του Καναδά απειλεί το προϊόν ΠΟΠ της Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η επικείμενη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά, αναφορικά με την χρήση της ονομασίας φέτας έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων.

Το θέμα έφτασε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και αυτό γιατί, την δυνατότητα παρασκευής φέτας, στην νησιωτική περιοχή της Ελλάδας, έχει μόνο ο Νομός Λέσβου και κατ’ επέκταση η Λήμνος.

Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Μπουλώτης,  ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι η συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά το αίτημα του Καναδά, η οποία είχε προγραμματιστεί στις 15 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε και πιθανότατα να συζητηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα ο κ Μπουλώτης, ανέφερε ότι ζητήθηκε, από τους 21 ευρωβουλευτές που διαφωνούν με την σύναψη της εν λόγω συμφωνίας, να ψηφιστεί έγγραφο που αναφέρει ρητά την διαφωνία και της Λήμνου, στο να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί του Καναδά την ονομασία Φέτα στα τυριά που παράγουν.

Το  έγγραφο της διαφωνίας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα, ο καθηγητής Μασούρας Θεόφιλος, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Fm  100, «Θέμα και Ανάθεμα», επισήμανε την σπουδαιότητα να παραμείνει η φέτα ως ονομασία ΠΟΠ και να μην δοθεί η άδεια στον Καναδά να χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή με οποιαδήποτε μορφή της.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαασούρας, η παραγωγή της φέτας, γίνεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα και χωρίς προσθήκες χρωστικό ή άλλον ουσιών. Η απελευθέρωση της παραγωγής θα λειτουργήσει ως ντόμινο, με την απαιτήσει και άλλον χωρών να παράγουν αμφιβόλου ποιότητας τυρί φέτα. Εκτός του ότι θα προκύψει τεράστιο έλλειμμα στα έσοδα της χώρας, από τις εξαγωγές που μέχρι τώρα πραγματοποιούνται.

Ο κ. Μασούρας αναφέρθηκε και στα τυριά τύπου καλαθάκι Λήμνου, που κυκλοφορούν, υποστηρίζοντας πως η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει ζητώντας την απόσυρση των εν λόγω τυριών.

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Τοπικούς Φορείς του νησιού, προκειμένου να ενταχθεί και το έτερο τυρί της Λήμνου, το Μελίχλωρο, στις ονομασίες ΠΟΠ.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το