Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Γιατροί Νοσοκομείου Λήμνου: «Σα να μην πέρασε μια μέρα…»

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Γιατροί Νοσοκομείου Λήμνου: «Σα να μην πέρασε μια μέρα…»
16.11.2022 | 12:38

Γιατροί Νοσοκομείου Λήμνου: «Σα να μην πέρασε μια μέρα…»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Σε ανακοίνωση προέβη σήμερα η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του υγειονομικού μας ιδρύματος μετά και την παραίτηση που υπέβαλε ο χειρουργός κ. Πέππας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Μόλος πριν από ένα μήνα περίπου (20/10/2022) επισημαίναμε σε ανακοίνωση μας:

« Η υποστελέχωση του νοσοκομείου (Λήμνου) βρίσκεται στο ίδιο σημείο που πάνω κάτω βρισκόταν σε όλη την προηγούμενη δεκαετία, από το 2012 και μετά. Με έναν αναισθησιολόγο, μία παθολόγο, δύο χειρουργούς, μία νεφρολόγο, κοκ. Όλη την προηγούμενη δεκαετία στις παραπάνω ειδικότητες υπήρχαν ένας ή δύο γιατροί (μερικές φορές και κανένας!). Ένας ή το πολύ δύο γιατροί υπηρετούν και σήμερα σχεδόν στο σύνολο των ειδικοτήτων του νοσοκομείου. Καμία νέα ειδικότητα δεν προστέθηκε, σε καμία ειδικότητα δεν έγινε σημαντική αύξηση των υπηρετούντων. Αντίθετα δεν υπάρχουν ουρολόγος, ογκολόγος και αιματολόγος, που υπήρχαν στο νοσοκομείο μέχρι προ τετραετίας. Ήδη η λειτουργία του νοσοκομείου σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται στα όρια της ασφάλειας και της νομιμότητας.

Και βέβαια με ευθύνη της διοίκησης, της ΥΠΕ και του Υπουργείου εδώ και ενάμιση μήνα κανένα τακτικό χειρουργείο δεν πραγματοποιείται στο νοσοκομείο. Με αποτέλεσμα την απαξίωση όλου του χειρουργικού τομέα, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.»

Δυστυχώς, άμεσα επιβεβαιωθήκαμε και ήρθαν τα χειρότερα. Η ανακοίνωση της παραίτησης του ενός από τους δυο χειρουργούς  του νοσοκομείου έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση.

Η υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα θα επιδεινωθεί περισσότερο και ακόμη και για επεμβάσεις που μέχρι τώρα διενεργούνταν στο νοσοκομείο, οι ασθενείς-κάτοικοι του νησιού θα χρειάζεται να μετακινηθούν  αλλού, με επακόλουθο οικονομικό -και όχι μόνο - κόστος. Επίσης, ακόμη και η  εφημεριακή κάλυψη της χειρουργικής ειδικότητας -ήδη οριακή- θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής.

Είναι εμφανές ότι η υπολειτουργία ιδίως του χειρουργικού τομέα, παρόλη την ηρωική πολλές φορές προσπάθεια του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου, στερεί συχνά τη δυνατότητα παροχής ανάλογων ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς παρά τις προθέσεις των γιατρών.

Ο κίνδυνος το νοσοκομείο, αντί να εδραιωθεί ως αξιόπιστη δευτεροβάθμια δομή υγείας με ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μαγνητικός Τομογράφος, Γηριατρική Φροντίδα, κοκ), να μεταπέσει σε πρωτοβάθμια ουσιαστικά δομή, είναι πιο ορατός από ποτέ.

Επιτέλους οι παράγοντες που αποτρέπουν την προσέλευση ιατρών σε νησιωτικές περιοχές και διώχνουν και αυτούς που ήδη υπηρετούν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και η διοίκηση  των μονάδων υγείας στα νησιά πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.

 Δικαιούμαστε  ως κάτοικοι του νησιού πλήρη παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί μας και απαιτούμε ως γιατροί την δυνατότητα άσκησης με ασφάλεια της ιατρικής επιστήμης προς όφελος των ασθενών.

Αξίζουμε αξιόπιστες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας και όχι ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και διάλυση του ΕΣΥ, όπως εξαγγέλλει η κυβέρνηση και οδηγεί μαζικά τους γιατρούς στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.

ΖΗΤΑΜΕ από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, να φροντίσει για την πλήρη λειτουργία του χειρουργικού τομέα και τη διενέργεια τακτικών και επειγόντων χειρουργείων με ασφάλεια για ασθενείς και γιατρούς στα πλαίσια της νομιμότητας.

ΚΑΛΟΥΜΕ  το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου  σε έκτακτη συνεδρίαση του να διερευνήσει τους λόγους παραίτησης του ενός από τους δυο χειρουργούς και να προσπαθήσει να τους επιλύσει, ώστε αν είναι δυνατόν αυτός να παραμείνει στο νοσοκομείο.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ από τη 2η ΥΠΕ την έγκριση (επιτέλους!) ενός σύγχρονου επικαιροποιημένου οργανισμού, που μπορεί να δώσει στο νοσοκομείο τη δυνατότητα λίγο να ανασάνει.

ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ από το Υπουργείο Υγείας την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών (του υπάρχοντος κουτσουρεμένου οργανισμού του νοσοκομείου) και την εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για το ιατρικό μισθολόγιο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση να νομοθετήσει πλαίσιο κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, διοικητικών) για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες νησιωτικές περιοχές, όπως όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν ως αναγκαιότητα όταν είναι στην αντιπολίτευση και ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ από την Πολιτεία να εφαρμόσει τη συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας στον τομέα της Υγείας, ώστε ως γιατροί με ασφάλεια, επιστημονική επάρκεια και νομιμότητα να ασκούμε  την ιατρική στα νησιωτικά νοσοκομεία και ως νησιώτες να έχουμε τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών υγείας με τους κατοίκους της ξηράς.

Κάθε παραίτηση γιατρού από το ΕΣΥ και ειδικά στα νησιά σημαίνει επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας. Η ενίσχυση  του ΕΣΥ είναι η μόνη λύση 

ΟΧΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ! ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ  ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΤΩΡΑ!

Καθημερινή διεκδίκηση του δικαιώματος μας στην Υγεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλεια.

Σεβασμός στον ασθενή, στον γιατρό, στον εργαζόμενο.

Όλοι εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για όλους!

Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel