Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Και άλλα καλά νέα: Το κριθάρι Παναγιάς στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών

banner roots

Και άλλα καλά νέα: Το κριθάρι Παναγιάς στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών
28.11.2022 | 19:44

Και άλλα καλά νέα: Το κριθάρι Παναγιάς στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ένα ακόμη ευχάριστο νέο για τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου! Το κριθάρι Παναγιάς, η τοπική ποικιλία που καλλιεργεί η πλειοψηφία των αγροτών του νησιού μας, γράφτηκε στον Εθνικό Κατάλογο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως «ποικιλία προς διατήρηση» με το όνομα PANAGIAS.

Η εγγραφή ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την ομάδα του προγράμματος Terra Lemnia σε συνεργασία με δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς της Λήμνου. Το 2018-2020 έγινε εκτεταμένη έρευνα πεδίου και παρακολούθηση της καλλιέργειας από την ομάδα του προγράμματος, με επιστημονική υπεύθυνη την κα. Πηνελόπη Μπεμπέλη, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και πολύπλευρη υποστήριξη από τις γεωπόνους του MedINA, κα. Δανάη Σφακιανού και κα. Δήμητρα Γρηγοροπούλου. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα ο φάκελος εγγραφής, ο οποίος κατατέθηκε στο αρμόδιο Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών του ΥΠΑΑΤ το φθινόπωρο του 2020, με την οικονομική και ηθική υποστήριξη της Ανεμόεσσας. Διατηρητές της ποικιλίας είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ατσικής και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου.

Η ομάδα του προγράμματος διατήρησε στενή επαφή με τους υπεύθυνους του ΥΠΑΑΤ τη διετία 2021-2022, οργανώνοντας μεταξύ άλλων σχετικές επισκέψεις στη Λήμνο, όπου οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την καλλιέργεια του κριθαριού (όπως και πλήθος άλλων τοπικών ποικιλιών), να μιλήσουν με τους ίδιους τους καλλιεργητές και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ελέγχων και δοκιμών, αποφασίστηκε η εγγραφή του κριθαριού Παναγιάς στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Η σχετική Απόφαση 1784/253421/2022 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4748/Β/08.09.2022.

Η εγγραφή του κριθαριού Παναγιάς στον Εθνικό Κατάλογο ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω αξιοποίησή του απ΄ όλους τους παραγωγικούς φορείς. Με την εγγραφή κατοχυρώνεται το κριθάρι Παναγιάς ως μία γεωργική ποικιλία της Λήμνου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το