Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η προβολή της Τρίτης από την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

banner roots

Η προβολή της Τρίτης από την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου
29.11.2022 | 13:12

Η προβολή της Τρίτης από την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην προβολή μιας ακόμα σπουδαίας ταινίας, απόψε, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ.

Τη σκυτάλη παίρνει η συγκλονιστική ταινία της Ναντίν Λαμπακί, «Καπερναούμ», παραγωγής 2018, που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών με τρία βραβεία: Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και Prix de la citoyenneté! Η ταινία αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Λιβάνου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ και μάλιστα κατόρθωσε να μπει στην τελική πεντάδα!

Η ταινία εστιάζει στη ζωή ενός αγοριού, του 12χρονου Ζαΐν, που δικάζεται επειδή μαχαίρωσε ένα «κάθαρμα», όπως λέει, ενώ την ίδια στιγμή θέλει με τη σειρά του να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς, γιατί τον έφεραν στη ζωή. Ανάμεσα στα έδρανα του δικαστηρίου και στα σίδερα της φυλακής, η Λιβανέζα σκηνοθέτιδα παρεμβάλλει ένα λακωνικό, συναρπαστικό οδοιπορικό του μικρού Ζαΐν, ενός αγοριού που από μωρό έμαθε να είναι άνδρας και προστάτης της αδελφής του, αναγκασμένος να εργάζεται από πολύ νεαρή ηλικία προκειμένου να συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ανέχεται πάρα πολλά, φτώχεια, στερήσεις, εκμετάλλευση, παιδική εργασία, αλλά όταν οι γονείς του αποφασίζουν να παντρέψουν την 11χρονη αγαπημένη του αδελφή με τον άθλιο παντοπώλη για τον οποίο εργάζονται, προκειμένου να μην χρειάζεται να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι όπου μένουν, ο Ζαΐν επαναστατεί.

Μετά από πολυετή έρευνα της ανθρωπογεωγραφίας της Βηρυτού, η Ναντίν Λαμπακί πετυχαίνει μια αυθεντική απεικόνιση της χαώδους, εκκωφαντικής παραγκούπολης, όπου η ζωή στοιχίζει φτηνά, τα παιδιά παραπαίουν ανάμεσα σε εγκατάλειψη και εμπορευματοποίηση και η ελπίδα έχει χαθεί προ πολλού. Ένας κόσμος γεμάτος απανθρωπιά, όπου, ως συνήθως, πρωτίστως την πληρώνουν οι γυναίκες και τα παιδιά! Επιστρατεύοντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και καθοδηγώντας τους μαεστρικά, η Λαμπακί αποσπά ατόφια συναισθήματα και απροσδόκητες εκφράσεις και ερμηνείες. Ο συγκλονιστικός πρωταγωνιστής, Σύρος πρόσφυγας στην πραγματικότητα, σε κάθε του ατάκα και βλέμμα κρύβει έναν θυμό για τον σκληρό, άδικο και αφιλόξενο κόσμο, αλλά και για τους ενήλικους που τον έφτιαξαν. Ο ωμός ρεαλισμός της ταινίας συχνά παραπέμπει σε ντοκιμαντέρ. Τα πλάνα της Βηρυτού από ψηλά, σε συνδυασμό με τη συγκλονιστική μουσική του Καλέντ Μουζανάρ, τονίζουν την μαζικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης, φωτίζοντας μία πραγματικότητα που συχνά προτιμάμε να αγνοούμε, ίσως επειδή δεν την αντέχουμε.

poster

Σας περιμένουμε, για άλλη μια βραδιά κινηματογραφικής μαγείας! Υπενθυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ δεν λειτουργεί προσωρινά κυλικείο.

Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel