Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ομιλία για την σεισμική τρωτότητα των κτηρίων στο Κοντοπούλι | Μέρος της μελέτης η Εκκλησία του χωριού

banner roots

Ομιλία για την σεισμική τρωτότητα των κτηρίων στο Κοντοπούλι | Μέρος της μελέτης η Εκκλησία του χωριού
23.02.2014 | 10:45

Ομιλία για την σεισμική τρωτότητα των κτηρίων στο Κοντοπούλι | Μέρος της μελέτης η Εκκλησία του χωριού

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος
Η αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας των κατασκευών αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και προκλητικά θέματα για τη σεισμογενή χώρα μας τόσο για ιστορικές κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία, όσο και για κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα.
 
Άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία του σεισμού στην Κεφαλονιά και των καταστροφικών συνεπειών του καθιστούν το θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο.
 
Οι κάτοικοι του Κοντοπουλίου και των γύρο χωριών, εχθές Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Σπυράκη, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντή του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, με θέμα: «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ ΛΗΜΝΟΥ ΚΑΙ  ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ»
 
Όπως αναφέρει ο κ. Σπυράκης, "Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει αφενός μεν τη διερεύνηση  της υφιστάμενης κατάστασης των κατασκευών αφετέρου δε την εκτίμηση της συμπεριφοράς τους σε σεισμό και ακολούθως την ενίσχυσή τους με ελάχιστη παρέμβαση".
 
Κατά την διάρκεια της ομιλίας παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής αυτών των μεθόδων.
 
 
Η εμπεριστατωμένη μελέτη ενίσχυσης του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου στο Κοντοπούλι, ανήκει σε αυτές τις μεθόδους και παρουσιάστηκε στην ομιλία όπως επίσης  και παραδείγματα αντιπροσωπευτικών κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν με επί-τόπου μετρήσεις (όπως, υπερηχοσκόπηση, ενδοσκόπηση, θερμογραφία, μαγνητομέτρηση, μέτρηση δυναμικών χαρακτηριστικών με μικροδονήσεις, απλοί και διπλοί επίπεδοι γρύλοι), αλλά και εργαστηριακούς ελέγχους (όπως, πυρηνοληψία, χημική ανάλυση κονιάματος).
 
Οι επεμβάσεις βασίστηκαν σε γραμμικές και μη γραμμικές μεθόδους ανάλυσης και χρήση κατάλληλων προσομοιωμάτων πεπερασμένων στοιχείων με θεώρηση της επίδρασης της εδαφικής στρωματογραφίας.
 
Επίσης, προβλήθηκε οπτικό υλικό με πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π σχετικά με τη θεματολογία της παρουσίασης   (lee.civil.ntua.gr).
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το