Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

the roots web banners 06

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO
19.06.2024 | 20:25

Τα Αμπέλια και το κρασί της Λήμνου στην άυλη κληρονομιά της UNESCO

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Είναι το τρίτο στοιχείο από το νησί, που εντάσσεται στην UNESCO μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) και της «Μάντρας της Λήμνου»

Μεγάλη μέρα για την αμπελοοινική παράδοση της Λήμνου η οποία εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Το στοιχείο, τρίτο στη σειρά μετά την «Τέχνη της παρασκευής του τυριού Μελίπαστο (Μελίχλωρο) στη Λήμνο» και της «Μάντρας της Λήμνου», αποτυπώνει τη σπουδαία ζωντανή κληρονομιά της αμπέλου και των προϊόντων της που έχει βαθιά τις ρίζες της στην αρχαιότητα και συνεχίζει,διαρκώς εμπλουτιζόμενη και εξελισσόμενη, να αποδίδει καρπούς. Το κρασί και τα υπόλοιπα προϊόντα της αμπέλου αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της κοινωνίας της Λήμνου, με τα περισσότερα νοικοκυριά να φτιάχνουν το δικό τους κρασί και τσίπουρο.

Για τη συγγραφή του φακέλου συνεργάστηκαν επιστήμονες, καλλιεργητές και οινοποιοί -επαγγελματίες και ερασιτέχνες- που μοιράζονται την αγάπη και το μεράκι αυτού του πολύτιμου φυτού, το οποίο διατηρεί μοναδικές τοπικές ποικιλίες στο νησί της Λήμνου.

Η εγγραφή ενός στοιχείου της ΑΠΚ στο εθνικό ευρετήριο έχει μεγάλη αξία, καθώς βοηθά στην αναγνώριση, τη διαφύλαξη και την προώθηση μοναδικών πολιτιστικών παραδόσεων και πρακτικών. Επιπλέον, ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα, προάγει τον πολιτιστικό τουρισμό και αναδεικνύει την πολιτιστική ποικιλομορφία σε διεθνές επίπεδο, ενδυναμώνοντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές καιτην τοπική οικονομία καιισχυροποιώντας τη συνέχισηπρακτικών που συνενώνουν την κοινωνία και αποτυπώνονται έντονα στο τοπίο του νησιού.

Η συλλογή των στοιχείων, η συγγραφή των κειμένων και η κατάθεση του φακέλου πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2022. Παράγωγο αυτής της δουλειάς και συμπληρωματικό τεκμήριο αποτέλεσε ένα βίντεο με αποσπάσματα συνεντεύξεων αρκετών από τους ανθρώπους που βοήθησαν στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που μπορείτε να δείτε εδώ. Το MedINA και η Ανεμόεσσα θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανάδειξη της ζώσας κληρονομιάς της Λήμνου και να είναι δίπλα στους ανθρώπους του αγροδιατροφικού τομέα της.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel