Έτσι, το Σάββατο 17 Μαΐου, στις 20:00, το κινηματοθέατρο «Μαρούλα» θα φιλοξενήσει την ετήσια εκδήλωση του συλλόγου με τίτλο «Σαν ντον απαν’ τον χερόμ’λο». Πρόκειται για μια καλλιτεχνική αναδρομή στα ξεχασμένα επαγγέλματα και τις καθημερινές ιστορίες του χθες, μέσα από την ομορφιά και τη δύναμη της μουσικής και του χορού.
Περισσότερα από 100 μέλη κάθε ηλικίας θα ανέβουν στη σκηνή για να δώσουν σχήμα και ρυθμό σε ό,τι χάθηκε αλλά, ευτυχώς, δεν ξεχάστηκε.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου
"Σαν ντον απαν’ τον χερόμ’λο"
Μια μουσικοχορευτική αναδρομή στη μνήμη και στον χρόνο
Από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο "Άγιος Δημήτριος" Λήμνου
Το Σάββατο 17 Μαΐου στις 20:00, το κινηματοθέατρο "Μαρούλα" θα γεμίσει με ήχους, χρώματα και εικόνες από μια Ελλάδα που μοιάζει να ξεθωριάζει – μα ποτέ δεν χάνεται.
Η ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μ.Ε.Σ. "Άγιος Δημήτριος" με τίτλο "Σαν ντον απαν’ τον χερόμ’λο" δεν είναι απλώς το καλλιτεχνικό κλείσιμο μιας πλούσιας δημιουργικής χρονιάς. Είναι ένας ζωντανός ύμνος στα επαγγέλματα που κάποτε όριζαν την καθημερινότητα των ανθρώπων της Λήμνου και της ελληνικής υπαίθρου, τώρα χαραγμένα μονάχα σε παλιές σφραγίδες και κάρτες τιμολογίων. Αυτές οι ξεχασμένες μνήμες αποτέλεσαν την έμπνευση του χοροδιδασκάλου Νάσου Χαλκά, που συνέλαβε μια ιδέα βαθιά συγκινητική, να γίνουν οι χοροί ο φορέας των ιστοριών αυτών που χάθηκαν, μα άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους.
Περισσότερα από 100 μέλη, μικροί και μεγάλοι, από όλα τα ηλικιακά τμήματα του συλλόγου, δίνουν ζωή σε μια σκηνή που θα γεμίσει με παραδοσιακούς ρυθμούς απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Από τα κυματιστά νησιώτικα μέχρι τα επιβλητικά ηπειρώτικα μοτίβα και από τους μακεδονίτικους κύκλους ως τους γοργόρυθμους θρακιώτικους σκοπούς, οι χοροί πλέκουν ένα αφηγηματικό πανόραμα πολιτισμού, ιστορίας και λαϊκής σοφίας.
Κεντημένο μέσα σε αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, κάθε βήμα πάνω στη σκηνή μεταφέρει το κοινό σε έναν άλλο χρόνο — τότε που ο σαγματοποιός, o κασσιτερωτής, ο καρραγωγεύς και ο εκμεταλλευτής σπογγαλιευτικού σκάφους ήταν ζωντανό κομμάτι της κοινότητας.
Η εκδήλωση δεν έχει εισιτήριο, έχει όμως συναισθηματική αξία. Είναι ένας φόρος τιμής στο χθες, ένα άνοιγμα στο αύριο και μια γιορτή του πολιτισμού που συνεχίζει να ανθεί στη Λήμνο.
? Κινηματοθέατρο "Μαρούλα"
?Σάββατο 17 Μαΐου 2025
?Ώρα Έναρξης: 20:00
?Είσοδος Ελεύθερη