Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική σύμπραξη, με την ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή στην αφήγηση και ορχήστρα δωματίου υπό τη μουσική σύνθεση και διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ
Ο Δήμος Λήμνου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσικοποιητική βραδιά, αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Αυγούστου 2026, στις 20:30, στη Δημητριάδειο Σχολή Κοντοπουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού», μία από τις πιο εμβληματικές ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου, γράφτηκε το 1938, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ποιητή στο σανατόριο της Πάρνηθας. Πρόκειται για έναν βαθιά λυρικό ύμνο στην παιδική ηλικία, την αθωότητα, τη χαρά και την ελευθερία, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Τη μουσική σύνθεση και τη διεύθυνση της ορχήστρας υπογράφει ο Θοδωρής Λεμπέσης, ενώ την αφήγηση ερμηνεύει η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή, συνοδευόμενη από ορχήστρα δωματίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης.
Η παρουσίαση του έργου στη Λήμνο αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το νησί συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή του Γιάννη Ρίτσου. Στο Κοντοπούλι, τόπο εξορίας του από το 1948, ο ποιητής συνέχισε να δημιουργεί με ακατάβλητη δύναμη, αποδεικνύοντας ότι η ποίηση μπορεί να ανθίσει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η παρουσίαση του έργου του στον τόπο αυτό αποτελεί μια έμπρακτη τιμή στη μνήμη και την πνευματική του παρακαταθήκη.






























