Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αρχίζει η κτηματογράφηση σε Λέσβο, Λήμνο και Άι-Στράτη
afoi poriazi
Αρχίζει η κτηματογράφηση σε Λέσβο, Λήμνο και Άι-Στράτη
15.07.2014 | 17:57

Αρχίζει η κτηματογράφηση σε Λέσβο, Λήμνο και Άι-Στράτη

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Με περίπου 18 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται η διαδικασία, που στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού κτηματογράφησης αφορά στο σύνολο των τριών νησιών του Νομού Λέσβου. Οι μελέτες για το Νομό Λέσβου αφορούν σε τρεις περιοχές, ανατολική Λέσβο, δυτική Λέσβο και νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο και όπως όλα δείχνουν θα υλοποιηθούν από μία μεγάλη εταιρεία.

Στο ερώτημα γιατί δε μετείχαν στο διαγωνισμό τοπογράφοι της Λέσβου, ο κ. Χατζέλλης σημείωσε πως βάσει του Νόμου 3316/2003, απαιτούνται εχέγγυα που καλύπτουν μόνο εταιρείες με πτυχία Ε΄ τάξης και πάνω. Οπότε το πλέον πιθανόν είναι ο ανάδοχος του έργου - πιθανότατα η εταιρεία «Ράικος Α.Ε.» - να συνεργαστεί με ντόπιους τοπογράφους, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου μεγέθους έργα.

Σύμφωνα με το emprosnet.gr, η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε.» έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση 28 μελετών που αφορούν στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε 57 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι δύο, Λέσβου και Λήμνου, στο Νομό Λέσβου.
Πολλοί μηχανικοί και η προηγούμενη διοίκηση του ΤΕΕ είχαν επισημάνει την ανάγκη οι μελέτες να γίνουν από περισσότερους μελετητές και να αφορούν σε μικρότερα τμήματα, ώστε αν προέκυπταν αστοχίες, να αντιμετωπίζονταν καλύτερα και άμεσα.

Ο κ. Χατζέλλης, σημειώνοντας ότι και εδώ αποκλείστηκε το ντόπιο δυναμικό, ανέφερε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Για παράδειγμα ανέφερε πως αν θέλει ένας ιδιοκτήτης μιας έκτασης στη Γέρα, που έχει γίνει λαθεμένη καταγραφή της στο Κτηματολόγιο, να την πουλήσει, θα πρέπει με τα σημερινά δεδομένα να διαθέσει περί τις 2.000 ευρώ και να περιμένει από έξι έως 12 μήνες για να μπορέσει να τη διορθώσει.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες περιοχές που αναμένεται να κτηματογραφηθούν έως το 2020, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, πρόκειται «μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν οι πρώτες κατακυρώσεις των διαγωνισμών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018