Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Ναι» του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στην επένδυση Ρόκας | Χωρίς ενιαία γραμμή οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λήμνου

the roots web banners 06

«Ναι» του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στην επένδυση Ρόκας | Χωρίς ενιαία γραμμή οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λήμνου
01.11.2012 | 14:48

«Ναι» του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στην επένδυση Ρόκας | Χωρίς ενιαία γραμμή οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λήμνου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Γνωμοδοτική μεν, θετική δε,  ήταν η προχτεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην πολυσυζητημένη επένδυση Ρόκας.

Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω στις 18:30 το απόγευμα και τελείωσε περασμένα μεσάνυχτα. Το αποτέλεσμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε ήταν το εξής: Από τους συνολικά 41 Περιφερειακούς Συμβούλους, παρόντες ήταν 32.  Από αυτούς οι 26 ψήφισαν θετικά, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κόρακας, Τεντόμας, Γιαννίρης, ΣΙάχος, Μαλαφής, Φιλλιπής.

Από τους τέσσερις Περιφερειακούς Συμβούλους της Λήμνου, παρόντες ήταν οι δύο, ο κ. Βαρελτζής ο οποίος ψήφισε θετικά και ο κ. Σιάχος ο οποίος τοποθετήθηκε αρνητικά.

Εντύπωση, προκάλεσε πάντως το γεγονός οτι αφού ο κ. Βαρελτζής στην επιχειρηματολογία του κατέθεσε ενστάσεις για το μέγεθος και για άλλες παραμέτρους της επένδυσης, στο τέλος ψήφισε θετικά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "η εταιρεία θα πρέπει να βρεί τρόπο να μειώσει τον αριθμό των ανεμογεννητριών στο μισό".  Το μέγεθος της διαφοροποίησης της τοποθετησης του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, απο την υπάρχουσα μελέτη είναι μεγάλο και γι αυτό προκάλεσε αρνητικά σχόλια η τελικά θετική τοποθέτηση του.

Επίσης ο κ. Βαρελτζής ανέφερε "πως αν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, το εργοστάσιο της ΔΕΗ κλείσει, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στη Λήμνο". (!!!)

Απών, από τη συνεδρίαση ήταν ο κ. Σάραγκας, η θέση του οποίου δεν έγινε τελικά γνωστή, ούτε διά της ψήφου του, αφού απουσίαζε, ούτε με κάποια δημόσια δήλωση του.

Απών ήταν, επίσης, και ο Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο οποίος έστειλε επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεση του στην επικείμενη επένδυση. Η επιστολή του κ. Γιαρμαδούρου γνωστοποιήθηκε στο σώμα, μόνο μετά την παρέμβαση του Δημάρχου Λήμνου του κ. Χατζηδιαμαντή, ο οποίος την ενεχείρισε στο Προεδρείο, αφού το τελευταίο ισχυρίστηκε ότι δεν την είχε (!!).

Στη συνεδρίαση, παραβρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο Λήμνου, η Πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου "Ανεμόεσσα", κ. Φωτεινή Εκμετζόγλου, καθώς και ο κ. Κοτσιλίτης Νίκος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί επίσης η επιδεικτική  αδιαφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου στην εκφρασμένη άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην κυριολεξία, αγνόησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και το τελευταίο ήταν, ουσιαστικά, το μόνο αρμόδιο, να εκφραστεί σε ένα θέμα που αφορά τη Λήμνο και μάλιστα θέμα ιδιαιτέρως κρίσιμο και με βαρύνουσα σημασία, για την μελλοντική ανάπτυξη του νησιού.

Ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνό μας και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ότι η η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοήθηκε παντελώς, από το Περιφερειακό Συμβούλιο δήλωσε: " Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλιών για θέματα που εκ του Συντάγματος, ορίζονται ως θέματα τοπικής σημασίας, και για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει απόλυτη αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη. Όσο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους, είναι ελεύθεροι να διαμορφώνουν την  άποψή τους. Εϊναι όμως και υποχρεωμένοι να αφουγκράζονται την κοινή γνώμη καθώς και τις απόψεις των συλλογικών φορέων, που εκπροσωπούν".

Σχολιάζοντας, τη στάση των  Περιφερειακών Συμβούλων που ψήφησαν ΝΑΙ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο Μιχάλης Μπάκας Γραμματέας της Περιφερειακής Οργανωσης Βορείου Αιγαίου των Οικόλογων Πράσινων και αντιπεριφερειάρχης Λέσβου στις εκλογές, ανέφερε λίγο νωρίτερα στο σταθμό μας: "Ο κ. Βαρελτζής εξέφρεσε αμφιβολίες ως προς το μέγεθος των ανεμογεννητριών και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη Λήμνο, αλλά στο τέλος ψήφισε υπέρ. Μα η συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου γινόταν επί της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όποιος ήθελε να κινήσει διαδικασίες, θα έπρεπε να ψηφίσει αρνητικά στην παρούσα συζήτηση, να καλέσει την εταιρεία να καταθέσει μια νέα περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις ενστάσεις και τότε να ψηφίσει θετικά".

Σε δηλώσεις του επίσης ο κ Μπάκας στον αέρα του Fm 100 έθεσε ζήτημα σε σχέση με την εκπροσώπηση της Λήμνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο: " Αυτά τα δύο χρόνια πρέπει να χουν γίνει γύρω στις 50 συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έχουν συζητηθεί πάνω από 500 θέματα. Αμφιβάλλω, αν στα θέματα ημερήσιας διάταξης έχει αναφερθεί πάνω από πέντε φορές το όνομα της Λήμνου", είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο FM 100: Η εμπέδωση της Περιφερειακής συνείδησης, που βαρύγδουπα επικαλούνταν οι τότε υποψήφιοι των Περιφερειακών εκλογών και τώρα ταγοί της Περιφέρειας, σε πλήρη εφαρμογή

 

Φωτό: Μιχάλης Μπάκας

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel