Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Alice in Soti’s Land

banner roots

Alice in Soti’s Land
27.11.2012 | 02:10

Alice in Soti’s Land

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πολιτισμός

Από το theelfatbay.net

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012, η Σώτη Τριανταφύλλου μας εκπλήττει για πολλοστή φορά. Απ’τις εκδόσεις Πατάκη, ένας τίτλος θα περιδιαβεί τα πνευματικά δώματα μικρών και μεγάλων αναγνωστών. «Μιλώντας με την Αλίκη για την Φιλοσοφία και το Νόημα της Ζωής». Δεν είναι μυθιστόρημα αλλά ένας διάλογος μεταξύ της συγγραφέως και ενός 14χρονου κοριτσιού ονόματι Αλίκη Ντουνιά. Η κ.Τριανταφύλλου ως ανθυποΣωκράτης, ακούει τα ερωτήματα που θέτει η Αλίκη γύρω απ’τη φιλοσοφία και την ζωή, απαντώντας με λιτό και απέριττο τρόπο γύρω από τα προβλήματα του ανθρώπου και γενικότερα της ζωής που χαρίζει γενναιόδωρα τ’αγκάθια της, λαμβάνοντας υπόψη την ανυπομονησία της εφηβικής ηλικίας και το δυσνόητο μονοπάτι των σχολικών εγχειριδίων, με τρόπο παιδαγωγικό και προπάντων λιτό, απαλλαγμένο από δοκησισοφία προς άγραν εντυπώσεων.

 

Από τις σελίδες του βιβλίου τίθενται ερωτήματα γύρω απ’την κοινωνία, την ελευθερία, την νόηση, την λογική, την θρησκεία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, τον Ηράκλειτο και τον Πυθαγόρα αλλά προσεγγίζεται συνάμα η γνωστική ικανότητα του ανθρώπου, η ιστορία της ίδιας της Φιλοσοφίας, το εννοιολογικό περιεχόμενο της διανοητικής διερεύνησης, με απαραίτητη προϋπόθεση την αποδεικτική διαδικασία μέσω της παρατήρησης, της υπόθεσης, του πειράματος, της απόδειξης και της επανάληψης. Ο μύθος του απαραβίαστου κανόνα σκέψεων καταλύεται με απλά παραδείγματα και χιούμορ, η αμφισημία των λεκτικών σχημάτων προτρέπει σε περαιτέρω ενασχόληση με την ίδια την γλώσσα ενώ η αγωνία γύρω απ’τα συμπεράσματα και τα κριτήρια της ίδιας της σκέψης, εμβαθύνουν την περιέργεια του αναγνώστη στο ενδιαφέρον τοπίο των ερωταποκρίσεων μεταξύ των δύο κοριτσιών.

Το βιβλίο δεν κορυφώνεται σταδιακά με αδιάσειστες απαντήσεις και θέσφατα. Κάθε άλλο. Η συγγραφέας θέλοντας να συμβάλει στην ευτυχία της Αλίκης «σε αυτόν τον κόσμο των θαυμάτων», όπως μας προετοιμάζει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μας διδάσκει ότι ελλείψει των κατάλληλων εργαλείων διερεύνησης, η δυνατότητα της αναζήτησης νοήματος στον κατακερματισμένο μας κόσμο, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά τουναντίον μπορεί να οδηγήσει σε λογικά σφάλματα και μοιρολατρία· στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα των προαναφερομένων μοτίβων προσθέτω εγώ. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, όπου άπαντες διαλαλούν την τραγικότητα του μικρόκοσμού τους ως sine qua non θεμελίωση ψευδοπροταγμάτων επαναστατικότητας, το βιβλιαράκι αυτό απευθύνεται σε όλους εμάς που νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα· ενώ δεν ξέρουμε τίποτα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το