Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Ένα Μεγάλο Ιερό ανακαλύφτηκε στην Ηφαιστία

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Ένα Μεγάλο Ιερό ανακαλύφτηκε στην Ηφαιστία
18.12.2016 | 10:23

Ένα Μεγάλο Ιερό ανακαλύφτηκε στην Ηφαιστία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ένα αρχαίο ιερό ανακαλύφτηκε πρόσφατα στην περιοχή της αρχαίας Ηφαιστίας στη Λήμνο. Ήταν χώρος όπου προσκυνούσαν οι πιστοί και άφηναν τα αφιερώματα τους. Το μεγάλο ιερό, σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, θεωρείται πως ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης και χρονολογείται σε δύο χρονικές φάσεις, στον 1ο – 3ο αιώνα π.Χ. και στον 7ο αιώνα π.Χ.

Επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας, η οποία χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ο αρχαιολόγος και Προϊστάμενος της 20ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου – Λήμνου, Π. Τριανταφυλλίδης.

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου της Παλαιόπολης και μπροστά του απλωνόταν η Ηφαιστία Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες σε μια απαλλοτριωμένη έκταση 20 στρεμμάτων και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαρτίου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πιθανότατα βρίσκονται πολλά ευρήματα που δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό, όταν υπάρξει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και περιφραχτεί και κατασκευαστεί κτίριο που θα στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

ifaistia1

Η πόλη της Ηφαιστίας κάηκε το 511π.Χ από τους Πέρσες και στη συνέχεια την αποίκησαν οι Αθηναίοι. Η τελική παρακμή επήλθε μετά τη φυσική καταστροφή του λιμανιού και της επικράτησης του Χριστιανισμού Η Ηφαιστία οφείλει το όνομά της στον θεό της φωτιάς που την προστάτευε, τον Ήφαιστο. Ανακαλύφτηκε το 1926 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Αλεσσάντρο Ντέλλα Σέτα.

Ήταν πόλη – κράτος της Λήμνου που ιδρύθηκε από τους Πελασγούς και άκμασε από τον 7ο αιώνα π.Χ. εώς τον 1ο. Βρισκόταν στη χερσόνησο της Παλαιόπολης και αποτελούσε ένα σημαντικό λιμάνι για εμπορικές συναλλαγές με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή έκανε ανασκαφή σε μια έκταση 10 στρεμμάτων ανακαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα.

Το ανάκτορο, το ιερό της Ηφαιστίας, Θεάς της Λήμνου, λουτρά, νεκροπόλεις, κατοικίες και ένα θέατρο, οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σήμερα μετά τη πρόσφατη σημαντική ανακάλυψη, προβλέπεται να έρθουν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για την αρχαία πόλη.

Πηγή: mixanitouxronou.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel