Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Λέσβος: Περνά στο Δημόσιο το Μουσείο Βρανά | Δήλωση Σηφουνάκη
ikteo limnou
Λέσβος: Περνά στο Δημόσιο το Μουσείο Βρανά | Δήλωση Σηφουνάκη
04.05.2018 | 21:18

Λέσβος: Περνά στο Δημόσιο το Μουσείο Βρανά | Δήλωση Σηφουνάκη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Στο Δημόσιο περνά το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, που αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως μουσείο από την πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος».

Ο πρόεδρός του, πρώην βουλευτής και υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, σε σημερινή δήλωσή του τόνισε: «Πριν από είκοσι ένα χρόνια μια ομάδα διακεκριμένων πολιτών και φίλων αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το υπό κατάρρευση Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας με σκοπό να το αναστηλώσουμε και να το λειτουργήσουμε ως Μουσείο.

Τα συμβόλαια αγοράς υπογράφηκαν το 1997 με τον ιδιοκτήτη του, αείμνηστο Μιχάλη Βρανά, αφού συνεισέφεραν οικονομικά για την απόκτηση του όλα τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής μας Εταιρείας Αρχιπέλαγος.

Εκπονήσαμε τις μελέτες αναστήλωσης του, εντάχθηκε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και μετά την ολοκλήρωση του, λειτουργεί ως Μουσείο σε καθημερινή βάση, επί μια δεκαετία.

Πριν ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή ο επί είκοσι χρόνια Πρόεδρος του, Νίκος Κούνδουρος. Είχε ωριμάσει στον ίδιο αλλά και στα μέλη μας η πεποίθηση ότι αυτό το Βιομηχανικό Μνημείο που φέρει το αποτύπωμα της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία το δημιούργησε στα 1887, έπρεπε να έχει την φροντίδα της Ελληνικής Πολιτείας, και ότι φυσικός του αποδέκτης έπρεπε να είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι συγκινητικό για μένα, που διαδέχτηκα στην Προεδρία του Πολιτιστικού μας Φορέα τον Νίκο Κούνδουρο, το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου υιοθέτησε την εκπεφρασμένη επιθυμία αυτού του μεγάλου Έλληνα καθώς και την ομόθυμη βούληση όλων των μελών μας για την δωρεάν παραχώρηση του Μουσείου στο ΥΠ.ΠΟ.Α., και εισηγήθηκε σχετικά στον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της αποδοχής της εισήγησής της από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, είναι ένα σημαντικό γεγονός για το Μουσείο και τη Λέσβο.

Εκ μέρους όλων των μελών του Μουσείου και με σεβασμό στη μνήμη του Νίκου Κούνδουρου αλλά και του ιδρυτικού μέλους μας Άγγελου Δεληβορριά, που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε για πάντα, διαβεβαιώνουμε ότι:

-Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό το αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο, συνεισφέροντας με τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

-Θα μεριμνούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της ιστορίας του, που μετά την χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού θωρακίζεται έτι περισσότερο».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018