Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Γιώργος Χατζηνάσιος: Η νέα του όπερα «El Greco» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

banner roots

Γιώργος Χατζηνάσιος: Η νέα του όπερα «El Greco» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.02.2024 | 11:50

Γιώργος Χατζηνάσιος: Η νέα του όπερα «El Greco» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ποιοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην παράσταση

Ένα μουσικοσκηνικό θέαμα με ψηφιακές προβολές που μεταφέρουν τους θεατές στο εικαστικό σύμπαν του κορυφαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου αποτελεί η νέα όπερα του Γιώργου Χατζηνάσιου «El Greco» που θα παρουσιαστεί για τέσσερις βραδιές, στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Το έργο αφηγείται την πορεία του Θεοτοκόπουλου από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία. Στο ταξίδι του αυτό, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος αναζητά πίσω από τις μορφές τη θεία πνοή, την κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, που επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό.

Η τρίπρακτη αυτή όπερα δεν είναι επουδενί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της ζωής του Γκρέκο. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την πορεία της αναζήτησης. Όχι μόνο του Γκρέκο αλλά και του κάθε καλλιτέχνη διαχρονικά. Γι’ αυτόν το λόγο, το χωροχρονικό γίγνεσθαι δεν είναι στεγανό, επιτρέποντας έτσι την «συνάντηση» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τόσο μ’ έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με το όραμα του μυθικού Ικάρου ως προσωποποίηση της αναζήτησης της ελευθερίας και του εσωτερικού φωτός.

Dario de Vierti tenoros

Η όπερα παρουσιάζεται σε ιταλικό λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο διάσημος Ιταλός τενόρος Dario Di Vietri ενώ λαμβάνουν επίσης μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov, Μαρίνος Ταρνανάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Μιχάλης Ψύρρας, Νικόλας Μαραζιώτης και Ανδρέας Καραούλης.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα Novarte διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου, και τις προβολές o Βασίλης Κεχαγιάς. Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis (καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας).

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel