Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πρόσωπα>>Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. O πατριάρχης του μαγικού ρεαλισμού

banner roots

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. O πατριάρχης του μαγικού ρεαλισμού
18.04.2014 | 10:21

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. O πατριάρχης του μαγικού ρεαλισμού

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πρόσωπα

 Την τελευταία του πνοή άφησε την Μεγάλη Πέμπτη, σε ηλικία 87 ετών, ο σπουδαίος Κολομβιανός Νομπελίστας συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε πρώτο το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα μεξικανικών εφημερίδων, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο 87χρονος συγγραφέας "πέθανε στο σπίτι του στο Μεξικό έχοντας δίπλα του την σύζυγό του και τους δυο γιους του", ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος του μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa, Χοακίν Λόπες-Ντορίγα.

Στις 8 Απριλίου ο συγγραφέας είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο της πόλης του Μεξικό σε κατάσταση "πολύ αδύναμη", ύστερα από οκτώ ημέρες νοσηλείας για πνευμονία.

Ο Μάρκες εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 1961 αλλά διέμεινε κατά περιόδους στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και στην Αβάνα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες, ενώ κατά τις σπάνιες εμφανίσεις του δεν έκανε καμιά απολύτως δήλωση στον Τύπο.

Ο Κολομβιανός θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται αριστούργημά του είναι το μυθιστόρημα "Εκατό χρόνια μοναξιάς" που εκδόθηκε το 1967.
 

Το 1948, ο Μάρκες μετακόμισε στην Καρταχένα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα El Universal. Έξι χρόνια μετά, το 1954, βρέθηκε στη Ρώμη ως απεσταλμένος της εφημερίδας που εργαζόταν εκείνη την περίοδο. Έκτοτε, ο Γκάμπο, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά στη Λατινική Αμερική, επέλεξε να ζει μακριά από την πατρίδα του – στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στην Βαρκελώνη και στο Μεξικό – σε μία, λίγο πολύ, αναγκαστική αυτοεξορία κατά την οποία συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη.

Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Τα νεκρά φύλλα», εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργα «Κακιά ώρα», «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κηδεία της μεγάλης μάμα». Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο «Εκατό χρόνια μοναξιά», μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο που το 1982 του χάρισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» και «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων». Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής που του απένειμε το βαρύτιμο λογοτεχνικό βραβείο ο κορυφαίος συγγραφέας της Κολομβίας τιμήθηκε «για τα μυθιστορήματα και τις μικρές ιστορίες του, όπου το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνδυάζονται σε έναν πλούσια σύνθετο κόσμο της φαντασίας ο οποίος αντικατοπτρίζει τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

 

Πηγή: kathimerini.gr / tanea.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το