Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>O Αντώνης Αλακιώτης μιλά στον Fm 100 για το ζήτημα της αποτέφρωσης στην Ελλάδα (mp3)

banner roots

O Αντώνης Αλακιώτης μιλά στον Fm 100 για το ζήτημα της αποτέφρωσης στην Ελλάδα (mp3)
03.12.2015 | 22:00

O Αντώνης Αλακιώτης μιλά στον Fm 100 για το ζήτημα της αποτέφρωσης στην Ελλάδα (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Θέμα συζήτησης έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το θέμα της αποτέφρωσης στην Ελλάδα, μετά το θάνατο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, η σορός του οποίου θα «ταξιδέψει» στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή. Η άρνηση της πολιτείας να επιτρέψει την αποτέφρωση, αποδεικνύει πως στην Ελλάδα του 2015 η καύση των νεκρών παραμένει ταμπού.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε σήμερα στη Δέσποινα Βασιλειάδου και την εκπομπή του Fm 100 «Θέμα και Ανάθεμα», ο Αντώνης Αλακιώτης, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλακιώτης, στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την αποτέφρωση καθορίστηκε το 2006, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει εφαρμοστεί τίποτα στην πράξη, αφού γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλύματα της πολιτείας στάθηκαν εμπόδιο στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων εντός των ενοριακών κοιμητηρίων, όπως προβλέπουν οι σχετικές νομικές ρυθμίσεις για την καύση των νεκρών.

Ωστόσο, έπειτα από αίτημα των Δημάρχων Καμίνη και Μπουτάρη, η πολιτεία αποφάσισε με τροπολογία του νόμου 4277/2014, τα αποτεφρωτήρια να χωροθετούνται και εκτός κοιμητηρίων, εμπόδιο, όμως, αυτή τη φορά στάθηκε η έλλειψη επαρκούς χώρου για τη δημιουργία τους, καθώς και η αρνητική στάση της Εκκλησίας.

Βέβαια, στον αντίποδα της ελληνικής πραγματικότητας βρίσκεται η αύξηση της ζήτησης για αποτέφρωση. Όπως εξήγησε ο κ. Αλακιώτης, εξαιτίας του μεγάλου κόστους της ταφής, όλο και περισσότερες οικογένειες ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καύση. «Αυτή τη στιγμή το αποτεφρωτήριο της Σόφιας στη Βουλγαρία, κερδοσκοπεί σε βάρος των γραφείων τελετών της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ. Αλακιώτης.

Ακούστε όλα όσα είπε ο ίδιος στον Fm 100

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το