Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον Fm 100 (mp3)

banner roots

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον Fm 100 (mp3)
26.07.2016 | 20:18

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον Fm 100 (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Για μια και μοναδική συναυλία θα βρεθεί στη Λήμνο ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες θα πραγματοποιήσει μια σημαίνουσα παράσταση στις 27 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Μύρινας, καλεσμένος του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λήμνου.

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συναυλία, ο συνθέτης μίλησε στο σταθμό μας και τη Δέσποινα Βασιλειάδου, για τη Λήμνο και την ιστορία της, με την οποία έχει ασχοληθεί πολύ στο παρελθόν. Ο ίδιος, με καταγωγή από την Κρήτη, αναφέρθηκε στα κοινά που παρουσιάζουν τα δύο νησιά σε μουσικό επίπεδο με κυρίαρχο στοιχείο τη λύρα. Μάλιστα, ανέτρεξε στις ρίζες του μουσικού οργάνου και στη σχέση της λημνιάς με την κρητική λύρα.

Για τον Γιάννη Μαρκόπουλο Επιστροφή στις Ρίζες δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν. Όπως λέει ο ίδιος: «Για μένα, μουσική σημαίνει τέχνη και επιστήμη μαζί». Είναι εκείνα τα στοιχεία που σε συνδυασμό με τους κοινωνικούς αγώνες, θα ωθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της εποχής. Όπως πιστεύει ο ίδιος, άλλωστε, οι Έλληνες είναι ένας άξιος λαός, ο οποίος θα τα καταφέρει.

Η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στη Λήμνο θα αποτελέσει ένα μουσικό ταξίδι με τα διαχρονικά τραγούδια του. Αποσπάσματα από τα έργα: "Ιθαγένεια", "Χρονικό", "Θητεία", "Ήλιος ο Πρώτος", "Μετανάστες", "Σεργιάνι στον κόσμο", "Τα Τραγούδια του νέου πατέρα", "Ανεξάρτητα", "Πρώτα τραγούδια", καθώς και νέες συνθέσεις του από τον κύκλο τραγουδιών "Εντεύθεν" μέρος της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας. «Ο κόσμος μού έκανε την τιμή να κρατήσει τα τραγούδια μου μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια που έγραψα 15, 16 χρονών, μέχρι σήμερα. Θέλω να τον ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά», δηλώνει ο ίδιος.

Ο συνθέτης εξέφρασε τη χαρά του για την παράσταση που θα παρουσιάσει στη Λήμνο, η οποία, όπως είπε, θα ακολουθήσει τους προσωπικούς του κανόνες στο πώς επιθυμεί ο ίδιος να ακούγεται η μουσική. Σε αυτό θα συνδράμουν μουσικά με τη συμμετοχή τους ο Δήμος Αναστασιάδης, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Δάφνη Ζουρνατζή, η Μαρία Λυμπεράκου.

Θα συμμετέχει, ακόμη, το 26μελες φωνητικό σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή, το οποίο ο Γιάννης Μαρκόπουλος χαρακτηρίζει ένα από τα καλύτερα της χώρας μας και η 14μελης ορχήστρα Παλίντονος αρμονία.

Ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ. στον ειδικά διαμορφωμένο για την παράσταση προαύλιο χώρο του Γυμνασίου της Μύρινας

Εισιτήρια προπωλούνται στα βιβλιοπωλεία Νέα Σελίδα, Κύβος, Εστία και Βαρβαρή, και στο Δημαρχείο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Μαρκόπουλου στον Fm 100.

  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το