Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Διονύσης Σιμόπουλος: Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου στον FM 100 (mp3)

banner roots

Διονύσης Σιμόπουλος: Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου στον FM 100 (mp3)
23.09.2016 | 19:55

Διονύσης Σιμόπουλος: Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου στον FM 100 (mp3)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

«Σηκώστε το κεφάλι ψηλά και μην το κατεβάζετε προς στη γη». Με αυτή τη φράση, που κρύβει μέσα της την ελπίδα και την ψυχική ανάταση που χαρίζει ένα κοίταγμα στον ουρανό, ο  Διονύσης Σιμόπουλος καταφέρνει να σε ταξιδέψει στα άστρα…

Με την απλότητα του λόγου του, ο βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, φυσικός και αστρονόμος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Σιμόπουλος, μιλάει στη Δέσποινα Βασιλείαδου για όλη τη μαγεία του ουρανού.

«Πολλοί νομίζουν ότι εμείς οι αστρονόμοι έχουμε απομυθοποιήσει πολλούς απ’ τους μύθους που έχουμε μάθει ως παιδιά, ότι έχουμε πάψει να είμαστε ρομαντικοί», λέει ο κ. Σιμόπουλος και συμπληρώνει: «Κάθε άλλο. Οι αστρονόμοι είναι ιδιαίτερα ρομαντικοί, γιατί βλέπουν εκεί ψηλά στον ουρανό δισεκατομμύρια άστρα στα τηλεσκόπιά τους. Βλέπουμε τον ουρανό, κυριολεκτικά, με τ’ άστρα, και αυτό μας δείχνει πόσο μικροί είμαστε, αλλά συγχρόνως και πόσο μεγάλοι, γιατί έχουμε κατορθώσει να κατανοήσουμε όλο αυτό το σύμπλεγμα που είναι εκεί πάνω».

Αυγουστιάτικη πανσέληνος, πεφταστέρια και άλλοι μύθοι «που δεν κάνουν κακό σε κανέναν», όπως λέει ο αστροφυσικός, έχουν την επιστημονική τους εξήγηση, έξω απ’ τη σφαίρα της φαντασίας.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όμως, προτιμά την ομορφιά του ουρανού ή την ασχήμια της γης; «Δεν υπάρχει ασχήμια στο περιβάλλον μας», λέει. «Ο δικός μας πλανήτης είναι ο μοναδικός που γνωρίζουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, που έχει ζωή επάνω του. Υπάρχουν δισεκατομμύρια είδη ζωής σ’ αυτό τον πλανήτη που τον κάνουν πολύ όμορφο».

Ο αστροφυσικός, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσικής «Άγιος Ερμόλαος», θα βρεθεί το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο, όπου θα παραχωρήσει ομιλία στο ομώνυμο χωριό, καθώς και στον κινηματογράφο «Μαρούλα», ενώ παράλληλα θα μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του για τα άστρα στο κοινό της Λήμνου μέσω αστροπαρατήρησης με τηλεσκόπια.

Ο κ. Σιμόπουλος διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον λημνιακής καταγωγής φωτογράφο Λουκά Χαψή, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν από τους καλύτερους αστροφωτογράφους παγκοσμίως. Βλέποντας μάλιστα τις αεροφωτογραφίες του από τη Λήμνο δηλώνει: «Η ομορφιά του νησιού μ’ έχει εκπλήξει!».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Διονύση Σιμόπουλου στον FM 100:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το