Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>5 πράγματα που άλλαξαν στη ζωή μετά το iphone

banner roots

5 πράγματα που άλλαξαν στη ζωή μετά το iphone
23.12.2012 | 04:38

5 πράγματα που άλλαξαν στη ζωή μετά το iphone

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Τεχνολογία

Την 28η Ιουνίου του 2007 η Nokia ήταν η εταιρία που πουλούσε τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη, οι άνθρωποι σταματούσαν να δουλεύουν όταν απομακρύνονταν από τους υπολογιστές τους, οι συσκευές Android δεν είχαν δει το φως του ήλιου και τα στελέχη των εταιριών ήταν εθισμένα στα πλήκτρα των BlackBerry τηλεφώνων τους. Την επόμενη μέρα εκείνης της χρονιάς η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Πέντε χρόνια και 217 εκατομμύρια αγορασμένα iPhone μετά, τίποτα δεν θυμίζει τον κόσμο που ξέραμε τότε. Με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια του iPhone ας δούμε πέντε τρόπους που άλλαξε τις ζωές μας.

Νέος τρόπος χρήσης
 
Έως το 2007 την παντοκρατορία της επικοινωνίας είχαν τα SMS και εμείς, σαν τυπικά αμερικανάκια, γράφαμε εκφράσεις όπως “OMG! WTF?” στα πλαστικά πλήκτρα των κινητών μας. Το iPhone μας γλίτωσε για πάντα από τα ενοχλητικά μικρά πλήκτρα δίνοντας μας μια μεγάλη - για την εποχή - οθόνη και την τεχνολογία multitouch, Ήταν μια κλασική κίνηση για την Apple: κάντε το όσο πιο απλό γίνεται για τους χρήστες ανεξαρτήτως target group. Το iPhone μπορεί να το λειτουργήσει τόσο ένα παιδί 2 ετών, όσο και ένας hacker. Μπορεί να διαβάσει σε αυτό μια γιαγιά, αλλά και να παίξει παιχνίδια ένας gamer. Το μόνο που χρειάζονται είναι μερικά δάχτυλα και το ένστικτο να “μετακινούν” με αυτά ότι βλέπουν στην οθόνη. Δεν μπορείς να μην πετύχεις όταν έχεις στο μυαλό σου ένα τέτοιο concept.
 
Η άνοδος των apps
 
Το μεγάλο όμως ατού του iPhone δεν ήταν η ακριβή του οθόνη αφής, αλλά το λειτουργικό του σύστημα, iOS, και το ελεγχόμενο από την Apple κατάστημα εφαρμογών. Των εκατοντάδων χιλιάδων εφαρμογών που μετατρέπουν το iPhone σε ότι συσκευή μπορεί να φανταστεί αλλά και να χρειαστεί ο εκάστοτε χρήστης. Από αλφάδι μέχρι πιεσόμετρο και από μηχανή δημιουργίας μουσικής που χωράει στην τσέπη σου, έως τον προσωπικό σου γυμναστή, το iPhone - μπορεί να - είναι ότι χρειάζεσαι την στιγμή που το χρειάζεσαι. Μέχρι σήμερα η Apple έχει ανταμείψει τους developers των χιλιάδων αυτών εφαρμογών με περισσότερα από 5 δις δολάρια (ποσό που πηγάζει αφού η Apple κρατήσει και ένα 30% για τον εαυτό της). Στο App Store αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 650.000 εφαρμογές οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από εντελώς δωρεάν έως και 1.000 δολάρια.
 
24/7 internet
 
To iPhone έφερε το πραγματικό internet στα κινητά μας τηλέφωνα και ούτε λίγο ούτε πολύ μας ώθησε με ταχύτητα να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι. Αυτό αύξησε την συχνότητα μεν της επικοινωνίας μας, θόλωσε όμως τα όρια του πότε σταματάει η δουλειά και αρχίζει ο προσωπικός μας χρόνος. Επιπλέον λόγω της συνεχής σύνδεσης με το διαδίκτυο και της πιο συχνής μας επαφής με το κινητό, χρειάστηκε να δημιουργηθούν κάποιοι νέοι κανόνες καλής συμπεριφοράς όσον αφορά την χρήση των smartphones μας, που δυστυχώς στην χώρα μας ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει (Παρακαλούμε για αρχή μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν: περπατάτε, οδηγείτε, παίζεται παιχνίδια γνώσεων ή είστε σε ραντεβού).
 
Μια ανανεωμένη βιομηχανία
 
Το iPhone μπορεί να σκότωσε το BlackBerry, γέννησε όμως μια νέα γενιά κινητών συσκευών. Η Google δημιούργησε το δικό της λειτουργικό, το Android, που μοίρασε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπως κάνει και η Microsoft με τα Windows στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η οποία Microsoft μπαίνει και αυτή δυναμικά στο νέο ριγκ mobile λειτουργικών με το Windows Phone OS. Επιπλέον όλοι οι μεγάλοι παίχτες της βιομηχανίας χρησιμοποιούν πια touchscreens για τα smartphones τους, αφήνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα πληκτρολόγια.
 
Tablets
 
Η επιτυχία του iPhone, αλλά και του iPod Touch, βοήθησαν στο να δημιουργηθεί και να πετύχει το iPad, η ταμπλέτα που φέρει την επανάσταση στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γεννημένη μόλις το 2010, απολαμβάνει μια συνεχόμενη άνοδο των πωλήσεων της, την αγάπη των χρηστών και το κατακερματισμό των ανταγωνιστών της. Δύσπιστοι ακόμα υπάρχουν, άνθρωποι που στα tablets δεν βλέπουν τίποτα περισσότερο από ένα ακριβό παιχνίδι. Όμως άνθρωποι κολλημένοι με το παρελθόν θα υπάρχουν πάντα. Όχι πολλές δεκαετίες πίσω, όταν οι κοινωνίες ήταν καθαρά αγροτικές, υπήρχαν κάποιοι που θεωρούσαν πως το μόνο μεταφορικό που θα χρειαζόμασταν ήταν τα τρακτέρ, αδυνατώντας να δουν το νόημα των επιβατικών αυτοκινήτων. Κάπως έτσι και τώρα οι δύσπιστοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα τρακτέρ της τεχνολογίας που δεν είναι άλλα από τα PC. Οι πωλήσεις του iPad όμως μαρτυρούν το μέλλον που έρχεται.


Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel