Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Τα μαγικά μανιτάρια βοηθούν στην κατάθλιψη

banner roots

Τα μαγικά μανιτάρια βοηθούν στην κατάθλιψη
14.10.2017 | 16:05

Τα μαγικά μανιτάρια βοηθούν στην κατάθλιψη

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Τεχνολογία

Ασθενείς με χρόνια σοβαρή κατάθλιψη που πήραν ψιλοκυβίνη, τη βασική δραστική ουσία των «μαγικών μανιταριών» - ενός γνωστού ψυχεδελικού- εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα επί αρκετές εβδομάδες, χάρη σε μια «επανεκκίνηση» που έγινε στον εγκέφαλό τους.

Αυτό ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις, επικεφαλής του τμήματος ψυδελεχικών ερευνών του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Όπως είπαν, αν και έγινε σε μικρό αριθμό ανθρώπων (20) και χωρίς την ύπαρξη παράλληλης ομάδας ελέγχου με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης, η κλινική δοκιμή άφησε πολλές υποσχέσεις, καθώς στο παρελθόν οι ασθενείς είχαν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία κάθε άλλη συμβατική θεραπεία. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς ένιωσαν σημαντική υποχώρηση της κατάθλιψής τους.

Η αντικαταθλιπτική δράση της ψιλοκυβίνης φάνηκε να διαρκεί έως πέντε εβδομάδες μετά από τη χορήγησή της (δύο δόσεις των 10 και 25 μιλιγκράμ με διαφορά μιας εβδομάδας η δεύτερη από την πρώτη). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι -όπως γίνεται επανεκκίνηση σε έναν υπολογιστή- η εν λόγω ψυχεδελική ουσία «κάνει καινούρια» τα εγκεφαλικά νευρωνικά κυκλώματα που εμπλέκονται στην κατάθλιψη.

Η σύγκριση εικόνων του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) πριν και μετά τη χορήγηση της ψιλοκυβίνης έδειξε ορατές αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες σχετίζονταν με αισθητή και μακρόχρονη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μεταξύ άλλων, υπήρξε κατευναστική επίπτωση και μειωμένη δραστηριότητα στη ζωτική περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στη συναισθηματική διέγερση, στο στρες και στο φόβο.

«Δείξαμε για πρώτη φορά σαφείς αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των καταθλιπτικών ανθρώπων, όταν θεραπεύθηκαν με ψιλοκυβίνη, αφού προηγουμένως δεν είχαν ανταποκριθεί στις συμβατικές θεραπείες», δήλωσε ο Κάρχαρτ-Χάρις. Όπως είπε, η ψιλοκυβίνη μπορεί να δώσει μια αρχική ώθηση στον εγκέφαλο για να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης, έστω και προσωρινά, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στη θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Κατά την τελευταία δεκαετία γίνονται όλο και περισσότερες κλινικές δοκιμές ψυχεδελικών ουσιών για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων και εθισμών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι η έρευνα με την ψιλοκυβίνη βρίσκεται σε αρχικό ακόμη στάδιο και υπογράμμισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι άνθρωποι να αποπειραθούν να αυτο-θεραπευθούν, κάνοντας χρήση ψιλοκυβίνης ή μαγικών μανιταριών μόνοι τους και χωρίς την παρακολούθηση γιατρού.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, η οποία θα ξεκινήσει στην αρχή του 2018, για να συγκρίνουν την ψιλοκυβίνη με ένα ευρέως διαδεδομένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Οι σχετικές έρευνες έχουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel