Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ζούμε στον αυτόματο πιλότο
Ζούμε στον αυτόματο πιλότο
24.11.2012 | 13:21

Ζούμε στον αυτόματο πιλότο

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

Όσο περίεργο, πάντως, κι αν φαίνεται αυτό, για τους ειδικούς αποτελεί τον τρόπο που διαθέτει ο εγκέφαλος για να μην υπερφορτώνεται με πληροφορίες.



«Όλοι βασιζόμαστε στον “αυτόματο πιλότο” για να βγάλουμε την μέρα – είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να θυμόμαστε ώστε δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε η δρ Κατρίνα Φίλιπς, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (CAPT), για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση.

«Το χαρακτηριστικό αυτό, όμως, του ανθρώπινου μυαλού, μπορούν να το αξιοποιήσουν οι γονείς, ούτως ώστε να γίνει σε όλη την οικογένεια δεύτερη φύση η ακολούθηση των κανόνων ασφαλείας – είτε αυτοί αφορούν την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή το κλείδωμα της πόρτας που οδηγεί στην πισίνα».

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 ενήλικες. Το 55% από αυτούς είπαν πως πηγαίνουν στην δουλειά με τον… αυτόματο πιλότο, ενώ το 25% είπαν πως δεν μπορούν να θυμηθούν τις λεπτομέρειες της διαδρομής τους.

Περισσότεροι από τους μισούς (το 52%) δήλωσαν πως έχουν επιστρέψει αναίτια στο σπίτι επειδή δεν θυμόντουσαν εάν είχαν κλειδώσει φεύγοντας την πόρτα, ενώ οι δύο στους δέκα είπαν πως τους συμβαίνει να φτιάξουν καφέ, να τον πιουν και μετά να μην το θυμούνται.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η τάση αυτή ασφαλώς και μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθη – όπως το να πάμε δύο φορές στο φούρνο για ψωμί ή το να… διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας ότι δεν μας είχε ανατεθεί κάποια δουλειά.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, γίνεται για προστασία του εγκεφάλου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel