Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν

afoi poriazi

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν
25.08.2012 | 10:00

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά δεν το γνωρίζουν

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

 

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κοιλιοκάκη

ς δεν εντοπίζονται. Η νόσος είναι διαταραχή του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να διασπάσει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνονται: διάρροια, στομαχικές κράμπες και εντερικός μετεωρισμός. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά και τελικά να οδηγήσει σε σημαντικές επιπλοκές.

Αν και η αυτοάνοση πάθηση πιστεύεται ότι εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία, μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της αυξάνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Ο Δρ Τζόζεφ Μάρρεϊ και οι συνεργάτες του στην Κλινική Μάγιο μελέτησαν αιματολογικές εξετάσεις 7.798 ατόμων, έξι ετών και άνω, που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey το διάστημα 2009-2010.

Οι ερευνητές μίλησαν επίσης με τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το διατροφολόγιο τους. Τελικά, κοιλιοκάκη εντοπίστηκε σε 35 άτομα, 29 εκ των οποίων δεν είχαν επίγνωση της κατάστασής τους.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η νόσος είναι αρκετά συχνή και αν εντοπίζεται σε ένα στα πέντε άτομα, τότε υπάρχει πρόβλημα τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και μεταξύ των ασθενών», τονίζει ο Δρ Μάρρεϊ.

Την ίδια ώρα, 1,6 εκατομμύρια Αμερικανικοί κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη (η οποία ενδείκνυται για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη) χωρίς να χρειάζεται.

«Πολλά άτομα δεν τρώνε γλουτένη, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη ιατρική αιτιολογία γι’ αυτό. Είναι σημαντικό αν κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη να απευθύνεται σε γιατρό πρώτα και μετά να προβαίνει σε διατροφικές παρεμβάσεις», εξηγεί ο ερευνητής.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018