Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό
Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό
29.12.2012 | 09:39

Ο ύπνος το καλύτερο αναλγητικό

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Σχεδόν δύο ώρες έξτρα ύπνος το βράδυ μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο περισσότερο και από τα ισχυρά, οπιούχα αναλγητικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Όπως έδειξε, την δράση αυτή παρέχει όταν φροντίζει κάποιος να κοιμηθεί σχεδόν 10 ώρες το βράδυ, αντί για τις 8 που γενικώς συνιστώνται ως οι απολύτως απαραίτητες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Sleep», πραγματοποιήθηκε σε 18 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι είτε έπρεπε να κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ είτε να μείνουν στο κρεβάτι επί 10 ώρες το βράδυ, επί τέσσερις νύχτες στη σειρά.

Οι ερευνητές όπως αναφέρουν τα Νέα, μέτρησαν κατ’ αρχήν την υπνηλία που είχαν στη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασία των πολλαπλών καταγραφών του λανθάνοντα χρόνου έλευσης του ύπνου (multiple sleep latency test– MSLT).

Η δοκιμασία αυτή είναι ουσιαστικά μια σειρά τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν τα προβλήματα του ύπνου και βασίζεται στην καταγραφή των κυμάτων του εγκεφάλου, των κινήσεων των ματιών, του καρδιακού ρυθμού και του μυϊκού τόνου.

Επιπλέον, αξιολόγησαν την ευαισθησία των εθελοντών τους στον πόνο, χρησιμοποιώντας μία πηγή θερμότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές που έμεναν στο κρεβάτι επί 10 ώρες, κοιμόντουσαν τελικά 1,8 ώρες περισσότερες απ’ ό,τι εκείνοι που σηκώνονταν μόλις συμπλήρωναν το σύνηθες οκτάωρο.

Ο πρόσθετος ύπνος συσχετίσθηκε με αυξημένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας και σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στον πόνο.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιαίτερα ξεκούραστοι εθελοντές μπορούσαν να κρατήσουν το δάκτυλό τους πάνω στην πηγή θερμότητας επί 25% περισσότερη ώρα, καθώς έδειχναν να έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την ευαισθησία τους στον πόνο.

Η διαφορά αυτή, γράφουν οι ερευνητές από το νοσοκομείο Henry Ford του Ντιτρόιτ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σε προγενέστερες μελέτες έχει παρατηρηθεί έπειτα από τη λήψη 60 mg κωδεϊνης – ενός ισχυρού οπιούχου αναλγητικού.

Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με στοιχεία από προγενέστερες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο που παρατηρείται στους κουρασμένους ανθρώπους είναι το επακόλουθο της υποβόσκουσας υπνηλίας τους.

«Μας εξέπληξε το μέγεθος της μείωσης στην ευαισθησία του πόνου, σε σύγκριση με τη μείωση που επιτυγχάνεται με την λήψη κωδεϊνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Ρερς, ειδικός σε θέματα διαταραχών ύπνου.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν πως έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πάσχοντες από χρόνιους πόνους να κοιμούνται πολύ-το ίδιο και όσοι προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επώδυνες ιατρικές πράξεις».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018