Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μεταλλαγμένο φυτό χωρίς γύρη, για τους αλλεργικούς

the roots web banners 06

Μεταλλαγμένο φυτό χωρίς γύρη, για τους αλλεργικούς
06.09.2012 | 01:36

Μεταλλαγμένο φυτό χωρίς γύρη, για τους αλλεργικούς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

 

Έχετε αλλεργία στη γύρη και δεν μπορείτε να πλησιάζετε τα φυτά. Την άνοιξη, από την γύρη, βιώνετε τον δικό σας Γολγοθά; Θέλετε πολύ να βγείτε στον κήπο ή το μπαλκόνι αλλά η αλλεργία δεν σας αφήνει;

Έγινε και αυτό. Ισπανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα γενετικά τροποποιημένο γεράνι, χωρίς γύρη για τους αλλεργικούς. Το στείρο πλέον φυτό, που ζει περισσότερο από το κανονικό γεράνι, υπόσχεται να απαλλάξει από φταρνίσματα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουίς Κάνιας του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας των Φυτών στην Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "BMC Plant Biology", χρησιμοποίησαν ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο (Agrobacterium tumefaciens) για να «μολύνουν» τα γεράνια (Pelargonium zonale). Με τον τρόπο αυτόν, τα φυτά με τα όμορφα άνθη δεν μπορούν πια να αναπαραχθούν, ούτε να εξαπλώσουν στον αέρα την αλλεργιογόνο γύρη, που ενοχλεί αρκετούς ανθρώπους, με συμπτώματα όπως το αλλεργικό συνάχι.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά ή γεωργικές καλλιέργειες. Η μέθοδος που καθιστά στείρα τα φυτά, διασφαλίζει ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν θα αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα στη φύση και δεν θα «μολύνουν» τα διπλανά φυσιολογικά γεράνια.

Τα μεταλλαγμένα βακτήρια, τα οποία εισάγονται στα κύτταρα του γερανιού για να αλλάξουν το DNA του, διαθέτουν δύο τροποποιημένα γονίδια, ένα που αυξάνει την παραγωγή της φυτικής ορμόνης κυτοκινίνης (έχει αντιγηραντική δράση πάνω στα φυτικά κύτταρα) και ένα που εμποδίζει τη διατήρηση της γύρης πάνω στα άνθη. Στη συνέχεια, από αυτά τα γενετικά τροποποιημένα (διαγονιδιακά) κύτταρα αναπτύσσονται στείρα αλλά μακρόβια γεράνια με ζωηρά χρώματα λουλουδιών χωρίς γύρη (και φταρνίσματα). Τα φυτά αυτά έχουν ακόμα μικρότερα φύλλα και πιο πυκνά κλαδιά.

Βέβαια, δεν πρόκειται κανείς να βρει τέτοια φυτά στο φυτώριο της γειτονιάς του, αλλά, σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, κάποια μέρα θα συμβεί κι αυτό. Τα γεράνια καλλιεργούνται στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα και από τότε έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές ποικιλίες τους, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή φυτά σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: iatropedia.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel