Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Οι επιπτώσεις της δυσλεξίας στον μαθητή

banner roots

Οι επιπτώσεις της δυσλεξίας στον μαθητή
05.03.2018 | 12:43

Οι επιπτώσεις της δυσλεξίας στον μαθητή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει: Τσακανίκα Πηνελόπη, Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Εξειδικευμένη Επιμόρφωση σε θέματα Διδακτικών Παρεμβάσεων και Συμβουλευτικής Γονέων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η σχολική πραγματικότητα ενός παιδιού με δυσλεξία

Η μάθηση αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, καθώς, σε αυτή αλληλεπιδρούν ποικίλοι παράγοντες όπως κοινωνικο-πολιτισμικοί, το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού, το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα και οι διδακτικές μέθοδοι .

Στη περίπτωση των μαθητών με δυσλεξία απαιτείται συγκεκριμένος προγραμματισμός από τον εκπαιδευτικό, τόσο για τις γνωστικές, όσο και τις ψυχοκοινωνικές ιδιαιτερότητες αυτών των μαθητών στα πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό παρατηρήθηκε η ταυτόχρονη τάση να μελετηθούν πιο συστηματικά και οργανωμένα οι κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πορίσματα ερευνών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κατά τη μαθησιακή διαδικασία λόγω των μαθησιακών δυσκολιών, ευθύνονται και για την περιορισμένη κοινωνική τους λειτουργικότητα και δράση σε δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Οι επιπτώσεις της δυσλεξίας στον μαθητή

Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σχέση που διαμορφώνει με τους μαθητές γενικά, και ειδικότερα με τους μαθητές με δυσλεξία, επηρεάζει και την κοινωνική συμπεριφορά του μαθητή, εκτός από τις επιδόσεις του. Παράλληλα, προκαλεί αίσθημα ασφάλειας και προάγει το κοινωνικο-ψυχολογικό κλίμα της τάξης για αποτελεσματικότερη μαθησιακή διαδικασία.

Ωστόσο, το συναισθηματικό και κοινωνικό έλλειμμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, γενικότερα, σε επίπεδο συμπεριφοράς, δυνητικά, οφείλεται κατά την άποψη των εκπαιδευτικών, αρχικά, στις δυσκολίες μάθησης και κατ’ επέκταση στη σχολική αποτυχία.

Mε τις απόψεις των εκπαιδευτικών τείνουν να συγκλίνουν και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, καθώς σε υψηλό ποσοστό συχνότητας τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ίσως, λόγω επίγνωσης της αδυναμίας τους στις σχολικές απαιτήσεις, νιώθουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, αντιδραστικότητα, αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων και γενικότερα τυγχάνουν χαμηλής κοινωνικής αποδοχής από τους συνομηλίκους τους).

Ακόμη μπορεί να βιώνουν τραυματική εμπειρία εξαιτίας της στάσης των συμμαθητών τους, όταν κοροϊδεύουν, απορρίπτουν ή αγνοούν τους μαθητές με δυσλεξία.

Η αποτυχία, η ματαίωση και η κριτική που δέχονται τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες από το περιβάλλον τους (σχολείο, οικογένεια) οδηγούν στη δημιουργία κακής αυτοϊδέας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αδυναμία κοινωνικής αποδοχής. Κάτω, μάλιστα, από ένα εκπαιδευτικό καθεστώς που υπερτονίζει τις αδυναμίες στη μάθηση και το λόγο των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, αυτές οι συναισθηματικές καταστάσεις λειτουργούν ανασταλτικά στη διαδικασία συμμετοχής των μαθητών στις δραστηριότητες της τάξης και κατ’ επέκταση στην κοινωνικής τους προσαρμογής .

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel