Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παίζοντας Tetris θεραπεύεται «το τεμπέλικο μάτι»

the roots web banners 06

Παίζοντας Tetris θεραπεύεται «το τεμπέλικο μάτι»
24.04.2013 | 14:36

Παίζοντας Tetris θεραπεύεται «το τεμπέλικο μάτι»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Ομάδα του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ στον Καναδά ανακάλυψε ότι το Τetris,το δημοφιλές δηλαδή παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια, θα μπορούσε να εκπαιδεύσει και τα δύο μάτια ώστε να «εργάζονται» από κοινού και να θεραπευτούν από την αμβλυωπία.

Η αμβλυωπία, γνωστή και ως "τεμπέλικο μάτι" είναι μία πολύ συχνή πάθηση των παιδιών καθώς εκτιμάται ότι, 1 στα 50 παιδιά πάσχει από αυτή.

Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία η όραση στο ένα από τα δύο μάτια δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα τα μάτια να μην συνεργάζονται και να κοιτούν σε διαφορετική κατεύθυνση.

Η πρώτη έρευνα έγινε σε 18 ενήλικους ασθενείς που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να φορέσει τα ειδικά γυαλιά, όπου προβαλλόταν το βιντεοπαιχνίδι Tetris σε κάθε μάτι ξεχωριστά και στην άλλη ομάδα να παίξει το ίδιο παιχνίδι απλά καλύπτοντας το ένα μάτι με το χέρι, με στόχο την κινητοποίηση του "τεμπέλικου ματιού".

Από τη 15μερη δοκιμή, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες έπαιζαν μονόφθαλμα Tetris επί μια ώρα την ημέρα και οι άλλοι μισοί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, φάνηκε ότι, η δεύτερη ομάδα είχε αισθητά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την πρώτη.

 «Ο εγκέφαλος των ενηλίκων διαθέτει έναν βαθμό προσαρμοστικότητας σε νέες συνθήκες, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων όρασης.» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Ρόμπερτ Χες.

«Είναι πιο αποτελεσματικό από τη χρήση καλύπτρας, πιο διασκεδαστικό και πιο γρήγορο», εξηγεί ο δρ. Χες, που εκτιμά ότι το ίδιο αποτέλεσμα αναμένεται και με άλλα βιντεοπαιχνίδια.

Οι ερευνητές επιδιώκουν πλέον να εξετάσουν εάν η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος θεραπείας και σε παιδιά που πάσχουν από αμβλυωπία.


Πηγή: skai.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το