Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πέτρος Μαλακάσης: Πρώτιστο το συμφέρον της ασθενούς και όχι οι επαγγελματικές «κόντρες» των ιατρικών ειδικοτήτων
Πέτρος Μαλακάσης: Πρώτιστο το συμφέρον της ασθενούς και όχι οι επαγγελματικές «κόντρες» των ιατρικών ειδικοτήτων
25.06.2018 | 18:29

Πέτρος Μαλακάσης: Πρώτιστο το συμφέρον της ασθενούς και όχι οι επαγγελματικές «κόντρες» των ιατρικών ειδικοτήτων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες βιοψίες μαστού με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, με κύριο την αποφυγή άσκοπων χειρουργείων στην περίπτωση ευρημάτων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

«Πράγματι» τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών, «οκτώ στις δέκα χειρουργικές βιοψίες για ύποπτα ευρήματα στο μαστό θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη μη χειρουργική βιοψία που δεν αποτελεί επέμβαση. Ως τέτοιες μέθοδοι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες είναι η βιοψία με παρακέντηση λεπτής βελόνας, η διαδερμική βιοψία και η βιοψία με αναρρόφηση(FNA, CORE, VABB)». 

«Πολλές φορές», προσθέτει, «ανακαλύπτονται στον μαστό ευρήματα μη ψηλαφητά αλλά μόνο απεικονιστικά, με τη μορφή μικρών ογκιδίων. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για κακοήθεια. Η απόδειξη έρχεται με τη βιοψία, δηλαδή τη λήψη υλικού για την ιστολογική ταυτοποίηση, διαδικασία η οποία απαιτεί καλή γνώση των υπερήχων και εμπειρία σε επεμβατικές πράξεις του ιατρού που θα την πραγματοποιήσει, ανεξάρτητα από την ειδικότητά του (ακτινολόγος  ή χειρουργός μαστού)».  

Ο κ. Μαλακάσης είναι κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της ασθενούς, η οποία θα πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα των ιατρών που ασχολούνται με τον μαστό ανεξαρτήτως ειδικότητας (ακτινολόγοι ή χειρουργοί) και όχι οι επιδιώξεις επικυριαρχίας της κάθε ειδικότητας, αναφορικά με το ποιος έχει ή δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί επεμβατικές, υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες διαγνωστικές εξετάσεις.

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018